Az Európai Bíróság is felhívta már a figyelmet arra a magyarországi aránytalanságra, miszerint

  • az adójogszabályok módosításával 2024-ben könnyebben kockázatos adózóvá minősíthet egy céget a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV),
  • és a kockázatos adózóknál az adóbírság mértéke is magasabb.

Az InfoRádióban az RSM adómenedzsere, Bulátkó Ottó emlékeztetett azt mondta:

Az adóhatóság attól függően minősíti az adózókat, hogy mennyire megfelelő a jogkövetésük, így megbízható, általános vagy kockázatos adózóvá válhatnak, az utóbbi kategóriának pedig vannak feltételei.

Kockázatos adózóvá az a cég válik, amely

2024-től pedig már az is kockázatos adózói minősítést kap, akivel szemben az állami adóhatóság üzletbezárási intézkedést alkalmazott

– tette hozzá a szakértő. Emlékeztetett, hogy korábban csak ismételt üzletbezárás esetén járt a kockázatos adózói minősítés,

idéntől viszont már az első üzletbezárás is automatikusan maga után vonja a kategóriamódosítást.

Bulátkó Ottó szerint ez azért problémás, mert ha valaki ilyen minősítést kap, akkor az adóhatóság onnantól kezdve szigorúbban lép fel vele szemben:

  • hosszabb a kiutalás határidő, ha visszajárna adó az adott társaságnak,
  • hosszabb az ellenőrzési idő, ha az adóhatóság ellenőrzi a kockázatos adózót,
  •  minősítés kihat az adóbíróság és a mulasztási bíróság szankcióira is.

Kockázatos adózóknál alapesetben megemelkedik a mulasztási bírság kiszabható mértéke 130 százalékra, és nem lehet kevesebb, mint 30 százalék.

Ugyanakkor az adóbírság mértéke is megemelkedik 30 százalékkal, sőt, a késedelmi pótlék mértéke is - magyarázta az adómenedzser, hozzátéve, hogy ez nem feltétlenül felel meg az Európai Unió által elvárt arányossági és mérlegelési alapelveknek.

Magyarországon egyre több kockázatos adózó jelenik meg,

ugyanis abban a pillanatban, ha valakinél megállapítják, hogy valóban be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, két évre ebbe a kategóriába sorolják. A többi esetben a besorolás csak egy évig tart. Nagyon sok más olyan tényező is van, ami miatt kockázatos adózóvá lehet válni.