A legaktívabb kontraktus 4,4 százalékkal, tonnánként 6 650 dollárra esett New Yorkban, ami március eleje óta a legalacsonyabb szint. A Fitch Solutions BMI egységének elemzői szerint mivel a kakaóárak a történelmi átlagok felett maradnak, a kereslet valószínűleg csökkenni fog, ami az őrlemények lassulásához vezet.

A csokoládégyártó vállalatok már figyelmeztettek, hogy az év második felében nyomás alá kerülhetnek az árrések, mivel az idei rallyt követően magasabb áron vásárolnak babot.

A Nestle SA, a Kitkat gyártója a múlt heti eredménybeszámolójában „kemény fogyasztói környezetre” utalt, mivel a vásárlók olcsóbb árukat keresnek. A Lindt & Spruengli AG azt mondta, hogy a globális csokoládépiacon néhány termék esetében lassulás tapasztalható – írja a Bloomberg

Mindez a következő szezonra vonatkozó javuló kilátások hátterében áll, ami szintén az árakat terheli. A legtöbb elemző úgy látja, hogy a piac a következő, 2024-25-ös szezonban többletet mutat, miután három egymást követő évben hiányt tapasztaltak.

Nyakunkon a kakaókrízis: helyettesítésre szorul a csoki alapanyaga

A csokoládé lassan luxuscikké válik. A Magyar Édességgyártók Szövetségének kerekasztal-beszélgetésén szakértők elemezték a kakaópiacot felkavaró trendeket: szó esett többek között árfolyam-kilengésekről, spekulációkról, alternatív alapanyagokról és a klímaváltozásról, amelyről bővebben ITT olvashat.