Eddig már több mint 350 ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává Észak-Kaliforniában, ahol a tűz szerdán, feltehetőleg gyújtogatás miatt kezdődött. Mintegy 2500 tűzoltó küzd a lángokkal, munkájukat a meredek terep és a széllökések nehezítik. 

Csütörtökön az amerikai hatóságok letartóztattak egy 42 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy égő autót gurított egy szakadékba a Butte megyei Alligator Hole közelében, amitől lángra kaphatott a természet.

Ez az idei év legnagyobb tűzvésze Kaliforniában, több mint másfélszer akkora területet emésztett már fel már, mint New York öt kerülete.

Billy See, a Cal Fire tűzoltóparancsnoka szerint a tűz óránként 5000 hektárnyi területen terjed. Az operatív tájékoztatón elmondta, hogy szombaton a péntekihez képest majdnem háromszor annyi tűzoltó küzdött a lángokkal, és „még mindig nincs elég emberünk”.

Scott Weese, a Cal Fire tűzvédelmi szakértője elmondta: a területen nagy a tüzelőanyag-terhelés, és sok a fű.

„A hőjelenség hatalmas” – mondta az operatív tájékoztatón, hozzátéve, hogy a tűz szombaton 150 ezer hektáron égett át. Legalább 16 helikopter küzd a lángok ellen, vizet dobnak az égből, amikor a körülmények lehetővé teszik.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó pénteken szükségállapotot hirdetett Butte és Tehama megyében a tűzvész miatt. Az erdőtűz miatt evakuálták a lakosságot Butte városából, ahol 2018-ban Kalifornia leghalálosabb tüze, a Camp Fire anno több mint 80 ember halálát okozta.