Harciasnak minősítette az elnökjelölti vitát beszámolójában a Reuters. 

Kamala Harris és Donald Trump magyar idő szerint szeptember 11-én hajnali háromkor, vagyis amerikai idő szerint főműsoridőben csapott össze. a televízió élő adásában. Nyolc héttel a választások előtt az egyetlen tervezett vita lehetőségeket és kockázatokat is jelentett mindkét jelölt számára a több tízmillió szavazóból álló televíziós közönség előtt.

A vita a felek meglepetésszerű kézfogásával kezdődött, ugyanis személyesen még soha nem találkoztak. Harris a pulpitusánál álló Trumphoz lépett, és név szerint bemutatkozott, ami 2016 óta az első kézfogás volt egy elnökjelölti vitán.

Majd a  vitát a gazdaságra összpontosítva nyitották, amely az előzetes közvélemény-kutatások szerint Trumpnak kedvez.

Harris támadta Trump azon szándékát, hogy magas vámokat vetne ki a külföldi árukra – ezt a javaslatot a középosztályra kivetett forgalmi adóhoz hasonlította –, miközben a családok és a kisvállalkozások számára adókedvezményeket kínáló tervét hirdette. Trump pedig  bírálta Harrist a Biden-kormányzat hivatali ideje alatti tartós infláció miatt, bár túlbecsülte az áremelkedés mértékét. Az infláció – mondta – „katasztrófa volt az emberek, a középosztály, minden osztály számára”.

A jelöltek az izraeli-gázai háborúról és az ukrajnai orosz invázióról is szót ejtettek, bár egyikük sem mondott konkrétumokat arról, hogy miként próbálnának véget vetni a konfliktusoknak.

Harris azzal vádolta Trumpot, hogy hajlandó feladni az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyeiért, és Trumpot „szégyennek” nevezte, míg Trump azt állította, hogy Harris „gyűlöli” Izraelt – ezt az állítást Harris visszautasította.

Harris a továbbiakban hosszas támadást intézett az abortuszkorlátozások ellen, szenvedélyesen beszélt a sürgősségi ellátástól megfosztott nőkről és a vérfertőzés áldozatairól, akik nem tudják megszakítani a terhességüket az államos tiltások miatt. Azt is állította, hogy Trump támogatná az országos tilalmat. Trump ezt az állítást valótlannak nevezte, de nem volt hajlandó kifejezetten kijelenteni, hogy megvétózna egy ilyen törvényt.

Az 59 éves volt ügyész több alkalommal is feldühítette Trumpot, például megemlítette, hogy az emberek a kimerültség és az unalom miatt gyakran korán távoznak a 78 éves politikus gyűléseiről. „Az én gyűléseim, az én gyűléseim a legnagyobbak, a legelképesztőbbek a politika történetében” – igyekezett visszavágni Trump.

Az első értékelések szerint  Kamala Harris védekezésbe kényszerítette a republikánus Donald Trumpot az abortuszkorlátozással, a hivatalra való alkalmasságával és számtalan jogi problémájával kapcsolatos támadássorozatával, miközben mindkét jelölt a kampányt megváltoztató pillanatot kereste.

Harris kampányának lendületet adva a pop megasztárja, Taylor Swift közvetlenül a vitát követő posztban közölte 283 millió követőjével az Instagramon, hogy Harrist és jelöltjét, Tim Walzot fogja támogatni a november 5-i választáson. A posztot 25 percen belül közel 2 millióan lájkolták.

A PredictIt szerint Trump győzelmének valószínűsége a vita során 52 százalékról 47 százalékra csökkent, Harris esélye 53 százalékról 55 százalékra javult.

Harris kampánycsapata  pedig azonnal kihívta Trumpot egy második vitára.

Donald Trump egyébként a vita során a magyar miniszterelnök nevét is megemlítette, Orbán felemlegetésével azt próbálta igazolni, hogy igenis vannak tisztelői a világban, fedezte fel a Telex.

„Orbán Viktor kemény ember, okos ember. Azt mondta, hogy Trumpra van szükség elnökként, mert tőle Kína és Észak-Korea is félt. Oroszország is félt” 

– fogalmazott a portál szerint Trump.