Az elmúlt hetek hőhullámai nyomán kritikus szintre csökkent a halastavak vízszintje. A halak élettere lecsökkent, és további nehézség, hogy az állományt pusztítják a védett madarak is – mondta el Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban.

Amikor másfél méter víz van legalább egy tóban, addig nincs baj, hiszen a gémek és a halfogyasztók általában a széleken tudnak szelektíven táplálkozni. Most azonban már a fekete gólyák is itt táplálkoznak, mert a kiszáradt földeken nem találnak semmit.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője hozzátette, hogy

a halastavak üzemeltetői minden reggel lélegeztető eszközökkel pótolják az oxigént, a 30 fokos vízben a halak ugyanis fuldokolnak.

A szakember szerint csak kotrással lehet a víztározó képességet megtartani, hiszen a 60-100 éves halastavakban az iszap vastagsága már eléri az egy métert is. Lévai Ferenc arra is figyelmeztet, hogy többhetes hőhullámokra lehet számítani, a kiszáradást pedig csak a víztározó kapacitások növelésével lehetne megakadályozni.

Arról is szót ejtett, hogy az 50-60 éve épült vízellátó rendszerek mára elöregedtek, ma 40 ezer hektárt se tudunk öntözni, miközben a mezőgazdaságnak minden liter vízre szüksége lenne.

A kora tavaszi időszakban ugyan van víz az országban, csak nem tudjuk visszatartani. Magyarországba befolyik 10-11 köbkilométernyi víz, csak ki is folyik belőle

– fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette, hogy szerencsére az utóbbi napokban lehűlt az éjszaka, ami nagy segítség, mert csökken a párolgás mértéke.