A kormány eddig is támogatta a 20 év alatti fiatalok jogsiszerzését, utólag lehetett 25 ezer forintot visszaigényelni az Államkincstárnál a tanfolyam és a vizsga díjából. A KSH adatai szerint 2022 végére 305 ezer forintba került a jogosítvány megszerzése, de igazából a félmillió forintot is meghaladja az összeg, amit el kell költeniük a tanulóknak a B kategóriás jogosítvány megszerzésére. Egy B kategóriás jogosítvány jelenleg mintegy félmillió forintba kerül.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint azonban az oktatást a honvédség hivatásos katonái végzik majd, akiket még a tanításhoz szükséges képzésre való jelentkezés felvételi vizsgája alól is felmentettek:

Az új feltételek:

  • betöltött 23. életév,
  • b) középiskolai érettségi megléte,
  • c) legalább két éve érvényes „B” kategóriás vezetői engedély megléte, amely nem minősül kezdő vezetői engedélynek, és
  • d) 2. alkalmassági csoportra vonatkozó egészségi alkalmassági kategória megléte.
  • (3) A honvédségi szakoktató szakoktatói szaktanfolyamra való beiskolázására felvételi vizsga mellőzésével kerül sor.

Egy nem katonai, hanem a civil szférában működő járművezető-oktatónak ma az összes közúti jármű-kategória elméleti ismereteit átfogó felvételi vizsgán kell megfelelnie, ahol 55 kérdésből álló tesztet kell elvégeznie, de csak két hibapontja lehet, a harmadik után már pótvizsgára kötelezik – írta meg a Telex, amelynek birtokába jutott információk szerint csupán az autóvezetéshez szükséges B kategória elméletét tartalmazta az a kérdéssor, amelyet ki kellett töltenie annak a huszonhat hivatásos katonának, akik a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) oktatóképzésén vesznek részt.

Az KTI-t felügyelő Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), a lap által feltett kérdésekre adott válaszában hangsúlyozza, hogy a középiskolások ingyenes jogosítványának ügye a Honvédelmi Minisztériumhoz és a Belügyminisztériumhoz tartozik. Ugyanakkor kiderül, hogy a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendeletben leírtak alapján vették fel a honvédségi oktatóképzés résztvevőit a KTI-s képzésre, illetve ezek alapján is tesznek majd vizsgát a végén.

A résztvevők az első foglalkozástól számított 6 hónapon belül sajátíthatják el az összes elméleti és gyakorlati tantárgyat, az óralátogatásra és a tanítási gyakorlatra pedig további három hónapot kapnak, ha ezekre nem kerül sor a hat hónap alatt. A közlekedési tárca tervei szerint a honvédeknek tartott autós gyakorlati oktatói képzés már augusztusban lezárul a vizsgákkal együtt. 

A Magyar Honvédség egy autós oktatóknak létrehozott Facebook-csoportban megjelenő fotók alapján már az oktatóautók egy részét is beszerezték.

A bódultan repesztő rollereseket kijózaníthatja a kötelező jogosítvány

2025. március 31-én megváltozik az autósok, a biciklisek, az e-rolleresek és a gyalogosok élete, hiszen jön az újragondolt közlekedési szabályrendszer. Az Economx videocastjában annak jártunk utána, hogy mire számíthatunk.