A kávé, a banán, a szőlő és az olívabogyó akár teljesen el is tűnhetnek – írja a Hello Vidék.
Hiszen már jelenleg is gondot okoz a gazdáknak egyes élelmiszereknek vagy azok alapanyagaiknak a termesztése, és a jövőben
A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSÁRA CSAK ROMLANI FOG A HELYZET.
Csak úgy özönlenek a kártevők
A kávé például azért kerülhet veszélybe, mert a melegebb, csapadékosabb időjárás hatására olyan magasan fekvő helyekre is eljuthatnak kártevők és fertőzések, ahova eddig nem, vagy csak nagyon ritkán volt esélyük. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a vadon élő kávéfajtáknak már eddig is kipusztult a mintegy 60 százaléka, ami összességében sokkal sérülékenyebbé teszi a megmaradt kávéfajokat a környezeti változásokkal, fertőzésekkel szemben.
A banán is fertőzések miatt kerülhet veszélybe. A fusarium wilt nevű gombát egyelőre nem sikerül eredményesen megállítani, és az időjárás melegedésével egyre több területre juthat el ez a kártevő.
A szőlőtermesztésre a klímaváltozás hatására emelkedő hőmérséklet van rossz hatással. Egy tanulmány szerint 2 Celsius-fokos globális hőmérséklet emelkedés esetén a termő terület 56 százalékkal csökkenhet, a 4 fokos melegedés pedig a termesztésre alkalmas földterületek 85 százalékát tenné használhatatlanná.
Az olívabogyót termő olajfa is nagyon érzékeny a klímaváltozással együtt járó olyan szélsőséges időjárási eseményekre, mint például a korai fagyok, a heves esőzések vagy a szélviharok. Ráadásul az emelkedő hőmérséklet kedvez a gyümölcslegyek és egyes baktériumok elterjedésének.