Ha új gépkocsi kerül a tulajdonunkba, vagy egy évfordulóváltásnál egy másik biztosítóhoz szerződünk és kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötünk, különböző határidőknek és szabályoknak kell eleget tennünk, miként a biztosítót is számos kötelezettség terheli. A Totalcar egy olvasó konkrét példájának tükrében gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a Kgfb-törvényről.

A 2009-ben meghozott jogszabály részletesen taglalja a szerződő és a biztosító jogait és kötelezettségeit. Amikre leginkább figyelni kell, a következők:

  • Felmondás. A biztosítási szerződést a biztosítási évfordulóra, azt legalább 30 nappal megelőzően a biztosító írásban mondhatja fel. 
  • Módosítás. A biztosító az ajánlatot 15 napon belül a díjtarifától és a biztosítási feltételektől való eltérésre történő hivatkozással elutasíthatja, vagy igazolható módon elküldött javaslatot tehet az ajánlat díjtarifának és a biztosítási feltételeknek megfelelő módosítására. Ha a módosítására tett javaslatot az autós 15 napon belül nem kifogásolja, a szerződés visszamenő hatállyal a módosított ajánlat szerint létrejön.
  • Nem fizetés. Ha a biztosítási díjat nem fizetik meg, a biztosító a következményekre történő figyelmeztetés mellett az autósnak hatvannapos póthatáridővel, igazolható módon a teljesítésre vonatkozó felszólítást küld. A türelmi idő eredménytelen leteltével a szerződés a hatvanadik napon megszűnik.
  • Értesítés. A biztosító köteles a szerződés megszűnéséről 15 napon belül az üzemben tartónak igazolható módon értesítést küldeni, amennyiben a szerződés megszűnése díjnemfizetés miatt következett be.