Az új törvény lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy munkaidő után figyelmen kívül hagyják a kommunikációt, anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, a főnökeik megbüntetik őket.  - számolt be a BBC. 

Több mint 20 országban, főként Európában és Latin-Amerikában léteznek hasonló szabályok.

Az ausztrál törvény nem tiltja meg a munkáltatóknak, hogy munkaidőn túl kapcsolatba lépjenek a munkavállalókkal. Ehelyett jogot biztosít a munkavállalóknak arra, hogy ne válaszoljanak, kivéve, ha az elutasítás indokolatlannak minősül. 

A munkavállalókat képviselő szervezetek üdvözölték a lépést. 

Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy visszautasítsák az ésszerűtlen munkaidőn kívüli munkavégzést, és lehetővé teszi a munka és a magánélet jobb egyensúlyát

 - mutatott rá az Ausztrál Szakszervezetek Tanácsa.

Egy munkahelyi szakértő a BBC Newsnak elmondta, hogy az új szabályok a munkáltatókat is segítik. John Hopkins, a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy, 

bármely olyan szervezetnél, ahol a dolgozók jobban kipihentek, és ahol a munka és a magánélet egyensúlya jobb, a dolgozók kisebb valószínűséggel lesznek betegek, és kisebb valószínűséggel hagyják el a szervezetet.

A munkavállalók azonban vegyesen reagáltak az új törvényre. Vannak, akik úgy érzik, hogy az új szabályok nem sokat fognak változtatni a helyzetükön.

„Jól megfizetnek minket, elvárják tőlünk, hogy teljesítsünk, és úgy érezzük, hogy a nap 24 órájában teljesítenünk kell” - fogalmazott egy munkavállaló.