Jól járnak azok, akik most döntenek úgy Kínában, hogy lecserélik régi autójukat újra, mivel a duplájára nőtt az új autó vásárlásának állami támogatása az MTI tudósítása szerint. A világ legnagyobb újautó-piacán a new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált,

a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművek támogatását 20 ezer jüanra (körülbelül 1 millió forint) emelték az április óta érvényes 10 ezer jüanról.

A kereskedelmi minisztérium és még hat másik minisztérium közös közleménye szerint a belsőégésű új autók esetében a támogatás 7 ezer jüanról 15 ezerre emelkedik.

Az intézkedés január 10-éig lesz érvényben.

Kínában a júliussal záródott idei első hét hónapban 6,57 millió belsőégésű személygépkocsit értékesítettek, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Eközben a NEV-autók eladása 33,7 százalékkal, csaknem 5 millióra ugrott.

Keményen odalépett Kína az EU-nak, nem hagyták szó nélkül a vámokat

A kínaiak szerint az Európai Unió elektromos autókra kivetett ideiglenes vámjának sem ténybeli, sem jogi alapja nincs, valamint sérti a WTO szabályait is.