A felmérésben Kína 150 megyéjéből és 1500 különböző közösségből érkeznek emberek – közölte a Reuters szerint az állami támogatású Global Times az NHC alá tartozó Kínai Népesedési és Fejlesztési Kutatóközpontra hivatkozva. Peking igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni a fiatal párokat, miután Kínában 2023-ban már második egymást követő évben csökkent a népesség.

A kínai statisztikai hivatal közlése szerint a kínai lakosság száma 2023-ban 2,08 millió fővel, vagyis 0,15 százalékkal 1,409 milliárdra csökkent. Ez több, mint a 2022-es, 850 ezer fős népességcsökkenés, amihez hasonló mérték 1961 óta először fordult elő. 2023-ban az összes halálozás 6,6 százalékkal emelkedett, a halálozási arány 1974 óta nem volt ilyen magas, a születések száma pedig 5,7 százalékkal 9,02 millióra csökkent. Kínában a születések száma évtizedek óta látványosan csökken, ami részben az 1980 és 2015 közötti egygyermekes politikának, részben pedig az ebben az időszakban bekövetkezett gyors urbanizációnak köszönhető.Tovább csökkentette a gyerekvállalási kedvet, hogy rekordmagas lett a fiatalok munkanélkülisége, sok dolgozó bére csökkent, illetve fokozódott a válság az ingatlanszektorban.Az ENSZ szakértői szerint Kína népessége 2050-re 109 millióval csökkenhet, ami több mint háromszorosa a korábbi, 2019-es előrejelzésükben szereplő adatnak.

A felmérés célja, hogy elemezze a gyermekvállalással kapcsolatos vonakodást és félelmet, és végső soron támogatást és ösztönző intézkedéseket nyújtson – írja a lap.

Utoljára 2021-ben végeztek országosan hasonlói felmérést.

Az állami médiában gyakran hozták összefüggésbe a népességnövekedést az erős és megfiatalodott Kínával.

Az elöregedő Kínában a nyugdíjasokra vár a legnagyobb veszedelem

Az évtizedekig egykézésre kényszerített Kínában az ingázó munkavállalók milliói nem engedhetik meg maguknak, hogy nyugdíjba vonuljanak, mert egyszerűen felkopna az álluk. Erről itt olvashat többet >>>

A kínai egészségügyi tisztviselők megosztott szülői felelősségre szólítottak fel, hogy a fiatalokat a házasság, a szüléssel és a családdal kapcsolatos pozitív perspektívák felé tereljék.

Eközben a minisztériumok a kormány áprilisi közleménye szerint mintegy 154,7 milliárd jüant irányoztak elő a költségvetésben a mélyszegénységben élők, árvák és hajléktalanok pénzügyi támogatására és szubvencióira az idei évben. Júniusban mintegy 4,74 millióan éltek mélyszegénységben Kína területén az illetékes tárca szerint. Itt vannak erről a részletek >>>