A Space Pioneer vállalat tájékoztatása szerint a Tianlong-3 folyékony hordozórakéta a rakétatest és a tesztállvány közötti csatlakozás szerkezeti hibája miatt indult el tesztelés közben, és a közép-kínai Gongyi város melletti hegyekben zuhant le. A nem tervezett repülés első vizsgálata alapján nem érkezett jelentés áldozatokról.

Az incidensről közzétett videofelvételek azt mutatják, hogy

rakéta egyenesen a levegőbe emelkedett, majd elvesztette az erejét, vízszintesen megfordult, visszazuhant a földre, és lángokba borult a közeli erdős dombokon.

A Gongyi vészhelyzet-kezelő iroda külön közleménye szerint a rakéta részei egy "biztonságos területen" belül szétszóródtak, és helyi tüzet okoztak, amelyet azóta eloltották.

A kétfokozatú Tianlong-3, más néven "Sky Dragon 3", egy részben újrafelhasználható rakéta, amelyet a Space Pioneer fejleszt. A cég egyike a magánszektorbeli rakétagyártók kis csoportjának, amelyek száma az elmúlt öt évben megszaporodott.

2023 áprilisában a Space Pioneer már elindított egy kerozin-oxigén rakétát, a Tianlong-2-t, és ezzel az első kínai magánvállalkozás lett, amely folyékony hajtóanyagú rakétát küldött az űrbe.

A kínai kereskedelmi űrvállalkozások 2014-ben robbantak be az ágazatba, amikor az állam engedélyezte a magánbefektetéseket az iparágban.

Sokan műholdak gyártásába kezdtek, míg mások, köztük a Space Pioneer, a küldetések költségeit jelentősen csökkentő, újrafelhasználható rakéták fejlesztésére összpontosítottak.

Az ilyen cégek tesztpályái Kína tengerparti, biztonsági okokból a tenger mellett fekvő területein találhatók. De vannak olyanok is, amelyek mélyen az ország belsejében találhatók, mint például a Space Pioneer tesztközpontja Gongyiban, a központi Henan tartomány 800 ezer lakosú városában.