Szeptember 4-én együttműködési megállapodást kötött Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint Magyarország Kormánya – jelentette be Kiskőrösön Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár és Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere. A kormány a kiskőrösi Petőfi Szülőház méltó környezetének megteremtését határozta el, melynek keretében a jelenlegi Petőfi Sándor Művelődési Központ helyett a régi pártház helyén korszerű, új Kulturális Központ jön létre, valamint sor kerül a Petőfi Sándor tér zöldfelületi rehabilitációjára, új köztér kialakításával, és a régi központ helyén felépül az új Petőfi Sándor Könyvtár is.

Az új épületek megtervezésére nyílt pályázatot írt ki az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A lebontásra ítélt Petőfi Sándor Művelődési Központ 1973-ra épült fel a költő születésének 150. évfordulójára rendezett ünnepségek alkalmából, Báhner József (Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalat) tervei alapján, a költő szülőházának közvetlen szomszédságában. Az építész 1970-ben készült eredeti terve teljesen körbezárta volna a parasztházat, amivel heves reakciókat váltott ki az értelmiség körében, így változtattak rajta. Az épület jelenleg rendezvényhelyszín és a városi könyvtárnak is az otthona – írja az Építészfórum.

Lánszki Regő építészeti államtitkár 2023. májusában egy Facebook-posztban már felhívta a figyelmet arra, hogy a művelődési ház sem külsejében, sem befogadóképességében nem felel már meg a környezetnek és a kornak. A bejegyzés szerint felújításnak kell történnie, amely amellett, hogy kiszolgálja a turistákat és a helyieket Petőfi álmának megfelelően, ahogy a költő írta “a szellem napvilága ragyog minden ház ablakán" - áll a bejegyzésben.

Az új kulturális központ tervezésére kiírt pályázatban azonban már azt írják, hogy a projekt kiindulási pontnak tekinti a művelődési központ, valamint az abban elhelyezkedő könyvtár és a régi pártház elbontását.