A miami rendőrség hétfői bejelentése szerint 71 éves Ramón Jesurúnt, a Kolumbiai Labdarúgó Szövetség elnökét és fiát, a 43 éves Ramon Jamil Jesurúnt azzal vádolják, hogy erőszakos összetűzésbe keveredtek a biztonsági őrökkel, és az alkalmazottak ellen elkövetett bántalmazás vádjával tartják fogva őket. 

A vádak az Egyesült Államok délkeleti államában található Hard Rock Stadionban lezajlott verekedéshez kapcsolódnak, miután Kolumbia a hosszabbításban 0-1-re kikapott Argentínától Amerika legrangosabb labdarúgótornájának döntőjén. A BBC-nek küldött közleményben a Miami-Dade-i Rendőrkapitányság közölte, hogy az eset közvetlenül azután történt, hogy  véget ért a futballmérkőzés. Jesurún és fia „a pálya bejárata felé sétáltak”, de „dühbe gurultak, és kiabálni kezdtek” az egyik biztonsági tiszttel, akit vezetősége arra utasított, hogy átmenetileg késleltesse az embereket a továbblépésben. A rendőrség szerint az őr rátette tenyerét Jesurún fiának a mellkasára. 

Jesurún ezután meglökte a férfit, miközben fia megragadta a nyakát és a földre rántotta, ököllel ütötte és fejbe rúgta. Jesurún fia megragadott és meglökött egy nőt is, aki segíteni próbált – közölte a rendőrség.

A meccs a tervezettnél 80 perccel később kezdődött a közönség lassú beengedése miatt. Sokan jegy nélkül próbáltak meg bejutni a stadionba, emiatt sokáig zárva tartották a kapukat. Végül az argentinok 1-0-ás sikerével zárult fináléról ötvenöt szurkolót zártak ki rendbontás miatt.


A címét megvédő és világbajnok Argentína 16. végső diadalával Kolumbiának - amely a harmadik döntőjét játszotta a Copa Americán - 28 mérkőzésből álló veretlenségi sorozata szakadt meg.