Gazdasági kérdés-e a komposztálás? Adja magát a kérdés, látva a felhívást, hogy komposztbarát cégeket keres a Humusz Szövetség. A szervezet felhívja a kkv-szektor tagjainak a figyelmét, hogy csatlakozzanak a „Komposztbarát Vállalkozás” kezdeményezéshez 2024. október 10-én, jelezve, hogy bármely Magyarországon működő cég megkaphatja ezt a titulust a kampány támogatásával. 

A Komposztálás Ünnepnapja 2011 óta hívja fel a figyelmet a szerves hulladék természetes módon való hasznosítására, ami kulcsfontosságú a talajok termőképességének megőrzésében és a fenntartható hulladékkezelésben.

Ha a kérdésre egy gyors nem a válasz, alighanem nehezen lépünk ki a makrogazdaság, a vállalati hírek, a tőzsde és a pénzügyi piacok világából. Pedig elgondolkodtató, hogy a Humusz Szövetség miért buzdítja arra a vállalkozásokat, hogy vezessék be a közösségi komposztálást a munkahelyi közösségekben, és vállalják elkötelezettségüket a fenntarthatóság mellett azáltal, hogy az ezen a napon szerzett profitjuk 10 százalékát felajánlják számukra? Azért, mert az adományokat közösségi komposztálási programok, illetve óvodai és iskolai szemléletformáló tevékenységek támogatására fordítja az egyesület, amely rendszeresen szervez komposztmester képzéseket is, valamint a Budapesten működő közösségi komposztálójuk évente mintegy két tonna szerves hulladékot hasznosít újra.

Miért fontos komposztálni?

Ennek apropóján érdemes egy kicsit mélyebben megvizsgálni, hogy miért fontos a komposztálás, illetve mi lehet a lakosság, és mi a vállalatok felelőssége, szerepe. Környezetvédelmi szempontból csökkenti a hulladéklerakók terhelését, mivel a szerves hulladékot nem kell szállítani vagy kezelni a hagyományos hulladékrendszerekben, ami kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. 

Továbbá a komposztáló eljárás során keletkező humuszban gazdag anyag visszajuttatja a tápanyagokat a talajba, ami segít megőrizni és növelni annak termékenységét, így hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz.

Emellett gazdasági szempontból a komposztálás jelentősen csökkenti a hulladékkezelés költségeit, mivel kevesebb hulladék kerül lerakókba vagy égetőkbe, ami hosszú távon a vállalatok és közösségek számára is megtakarítást jelent. A komposzt helyben történő felhasználása csökkenti a műtrágyák iránti igényt, ami további költségcsökkentést eredményezhet a mezőgazdasági termelésben.

Kép: Getty Images

Fenntarthatóság: mindenki egyért

A lakosság felelőssége abban rejlik, hogy a mindennapokban gondoskodjon a szerves hulladék helyes elkülönítéséről és komposztálásáról. Ezáltal mindenki közvetlenül hozzájárulhat a fenntartható hulladékgazdálkodáshoz, csökkentve a lerakókba kerülő hulladék mennyiségét és a környezeti terhelést. 

Ugyanakkor a vállalatok szerepe még kiemelkedőbb, hiszen nemcsak saját működésükben vezethetik be a komposztálást, de támogathatják a munkahelyi közösségek fenntarthatósági programjait is.

A munkahelyi közösségi komposztálás bevezetése lehetőséget ad arra, hogy a vállalatok elköteleződjenek a zöld gondolkodás mellett, valamint hozzájáruljanak a környezetbarát szemléletformáláshoz. Az ilyen kezdeményezések által a vállalatok nemcsak a hulladékkezelést optimalizálják, hanem támogatják a közösségek és iskolák környezettudatosságát is, amely hosszú távon az egész társadalom környezettudatos szemléletét erősíti.