Augusztus végére már 86 milliárd forint volt a kórházak adóssága, ami az Economx információja szerint

mára újra átlépte a százmilliárdos lélektani határt.

A Kormányinfón Gulyás Gergely elismerte, hogy az egészségügyi intézményeink tartozásáról a legutóbbi kormányülésen is szó volt, és egyetértés született arról, hogy szükség van a Pénzügyminisztérium által megkötött megállapodásra, ami havonta 12,5 milliárd forintos többlettámogatást biztosít a szektornak.

Ha már szóba került a téma a kormányülésen, kíváncsiak voltunk, hogy a kormányzat számítása szerint mekkora méreteket ölthet jelenleg a kórházak adóssága, és hogyan lehetne azt visszaszorítani. 

Számháborúba azért nem mennék bele, mert vannak olyan összesítések, amelyek nem veszik figyelembe az esedékességet és a még le sem járt tartozásokat is beleszámolják

- válaszolta az Economx érdeklődésére Gulyás Gergely a Kormányinfón. 

Azt viszont biztosnak nevezte, hogy a havi 12,5 milliárd forintos többletre az egészségügyi kasszának szüksége van. Hogy ezen túlmenően szükség van-e a forrásra, vagy sem, "azt meg fogjuk látni", de a kancelláriaminiszter azt reméli, hogy a havi 12,5 milliárdos többlettel az egészségbiztosítási kassza az egyensúlyba kerül.  

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára néhány nappal ezelőtt nyilatkozta azt az Economxnak, hogy a nyári adósságrendezés második ütemének július végi lezárultát követően ismét meglódult az adósságállomány növekedése. Mint mondta, a költségvetés, vagyis az  Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adósságállománya 13,8 milliárd forint volt, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozásállománya 3,8 milliárd forinttal nőtt. 

Így a teljes intézményrendszer lejárt adósságállománya augusztusban 17,6 milliárd forint növekedéssel, meghaladta a 86 milliárd forintot, mondta az orvostechnikai beszállítók érdekeit képviselő főtitkár.

Ennél is aggasztóbb, hogy az OSZ főtitkára hangsúlyozta azt is, annak ellenére, hogy az augusztus 22-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tényként közölte a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium arra vonatkozó megállapodását, hogy havi 12,5 milliárd forintot juttatnak az egészségügynek, sem az összeg biztosításáról, sem arról, hogy a pénz hogyan juthat el a beszállítókhoz, egyelőre nincs információja.