Cikkünket frissítjük...

Váratlan időpontra, a szokásos csütörtök helyett szerdára időzítették a Kormányinfót, miután az aktuális kormányülésre is egy nappal korábban került sor. A Mit miért tesz a kormány? című sajtótájékoztatót ezúttal is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartja. 

A gazdasági semlegesség hívószavát néhány hete hirdette meg Orbán Viktor, méghozzá a családok életszínvonalának megvédése érdekében. A miniszterelnök magyarázata szerint

Magyarország nem akar egyik blokkba sem beleszorulni, hanem mind a kettővel kereskedni akar. 

– A gazdasági semlegesség megalapozása zajlik jelenleg; ami ebből következik: a piacok, a beruházások, a finanszírozás, az energia semlegessége - hangoztatta a kormányfő.

Ezekre a témákra számítunk:

  • Indul az újabb nemzeti konzultáció, amely a miniszterelnök koncepcióra épülve a gazdasági semlegességről szól,
  • ehhez szorosan kapcsolódva a kis- és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás, és a családtámogatások - ezek a témák azok, amiben megerősítést vár a kormány.
  • az újabb otthonteremtési csomag részletei is tisztázásra várnak
  • Választ kapunk a nyugdíj-megtakarítások lakáscélú felhasználásával kapcsolatos kérdésekre. 
  • Kibontják a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által napokban meghirdetett, turizmusélénkítést szolgáló deregulációs csomag részleteit.

(Cikkünket frissítjük.)

Gulyás Gergely a várakozásoknak megfelelően azzal kezdte, hogy a kormány t az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről Nemzeti Konzultációt indít - ahogy mondta, a Fidesz-frakció kérésére. Úgy vélik, hogy senki nem vitathatja, hogy a világgazdaság a járvány és a háború óta gyökeresen megváltozott, ehhez az országnak is alkalmazkodnia kell. A kulcs továbbra is a munkaalapú gazdaság, amiben elmondásuk szerint kiemelkedően jól áll az ország.

11 kérdés

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy 11 kérdés lesz a nemzeti konzultációban, hogy konkrétan mi, az a napokban derül ki. A nemzeti konzultációt novemberben lesz nyilvános, ekkor küldik ki, és december 20-ig lehet majd visszaküldeni.

A kormány álláspontja ismert, a gazdasági semlegességre törekszik, nem kíván részt venni a kereskedelmi háborúkban, keletről és nyugatról is várják a befektetéseket, mindkét irányba kereskednek, mindegy, hogy honnak érkeznek a világ legjobb technológiái,

nem zárjuk el az utakat

- mondta Gulyás Gergely. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. október 16-án
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. október 16-án
Kép: MTI / Koszticsák Szilárd

A kabinet célja, hogy a gazdasági növekedés 3 és 6 százalék között legyen jövőre, ennek érdekében a jövő évi költségvetés előkészítéseként egy gazdasági akciótervet fogadott el a kormány.

A lényeg, hogy a társadalom legszélesebb körét érintsék az intézkedések. 

Orbán Viktor szerdán megszólal

A miniszterelnök október 23-án Budapesten tartózkodik, a Millenárison mond beszédet délelőtt 11 órakor - derült ki a Kormányinfón.

Mint kiderült, az akcióterv majd három pilléren nyugszik: 

  • a jövedelemek vásárlóerejének növelése,
  • megfelelő lakhatás biztosítása és lakhatási válság kezelése,
  • jön a Demján Sándor-program, ami a kkv-k méretének a megduplázását segítené.

Ehhez szükség lesz egy három éves bérmegállapodás lefektetésére, bevonva a munkavállalói érdekképviseleteket, ami végül lehetővé teszi a garantált bérminimum és minimálbér folyamatos emelését.

Nincs változás, lesz 13. havi nyugdíj

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt közölte, hogy a 13. havi járandóságot jogi formába is öntik, méghozzá úgy, hogy ne lehessen eltörölni, mindenfajta külső támadás ellenére is megmaradhasson.

Mint ismert, munkáshitelt is indít a kormány, továbbá a gyermekek után járó szja-t megduplázza kormány, jövőre 50, majd 2026 januárjában további 50 százalékkal.  

„Kommunista gyakorlatot mégsem akarnánk folytatni”

Gulyás Gergely rámutatott: Budapest lakhatási válsággal küzd, habár szerintük megoldás a főváros feladata lenne. Ám úgy véli, meg se kísérelte a Fővárosi Önkormányzat rendezni a helyzetet. A küszöbön álló Airbnb-szabályozás részleteit még nem véglegesítette a kormány, konkrét döntés nincs, ugyanakkor a lakásbérleti díjakat és az ehhez kapcsolódó szerződésesek feltételeit is meg fogják vizsgálni.

Tudják, hogy az Airbnb hozzájárult a lakásárak emelkedéséhez, a kérdés, hogy milyen mértékben.

– Mindenesetre kommunista gyakorlatot nem akarunk folytatni - tette hozzá, a meglévő szerződésekkel kapcsolatban. 

Emellett a kormány szeretne a fiataloknak lakásprogramot indítani a jövőben. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. október 16-án
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. október 16-án
Kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Demján Sándor-program

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy a kkv-k a magyar gazdaság gerincét jelentik, az ő megerősítésük a bérek növeléséhez is jelentős mértékben hozzá tud járulni.

Régóta adós volt a kormány azzal, hogy meghosszabbítják-e az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfát, ma kiderült, hogy igen. Ezen kívül egy 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafont fognak bevezetni a bankszektorral együttműködésben. Ezen kívül a kollégiumi férőhelyeket is bővítik.

Lakhatás, de miből?

A lakhatási bejelentések beruházásokat is érintenek, ezeket miből fogják finanszírozni? – kérdezte az Index.
Gulyás Gergely szerint a gond az, hogy a lakhatás tekintetében alapvetően budapesti problémáról van szó, itt az unió csak minimális forrásfelhasználást enged. Ismét elmondta, hogy a kommunista megoldásokért nincsenek oda, de a kormányon belül is vannak viták, mindent meg kell vizsgálni a döntéshozatalhoz. A miniszter szerint eddig is foglalkoztak a területtel, nagy összegeket fordítottak a fiatal családosok lakhatására. Más kérdés, hogy az elmúlt két-három évben valóban ugrásszerűen megnőttek az ingatlanárak és bérleti díjak Budapesten, erre keresik a megoldást. Ebben a magántőkére is szükség lesz.

A mostani kormányzati bejelentés szerint a kis- és közepes vállalkozások beruházásélénkítő programját is elindítják, a digitalizációt is igyekeznek segíteni.

Emellett tőkefinanszírozási programot is indítanak, ami új eszköze lesz majd a magyar gazdaságpolitikának.

Újraindítják az Eximbank ösztönző programját, a hazai kkv-kat érintő uniós programot és kifizetéseket felgyorsítják, valamint segítenek az adminisztrációcsökkentésben, például a kötelező könyvvizsgálati értékhatárt növelni fogják.

Arra törekednek, hogy az intézkedések többsége január elsejével hatályba lépjen.

Jönnek a beígért fejlesztések

A vasúti pályafelújításokról is szólt a miniszter, kiderült, hogy 2 milliárd eurót (800 milliárd forintot) költ majd el a kormány fejlesztésekre a jövőben. Guylás Gergely beszámolója szerint konkrét tervek készülnek vagy állnak már rendelkezésre Lázár János minisztériumában. – Ezek a források jól elkölthetőek lesznek - fűzte hozzá. 

Arról, hogy mikor vehetnek új HÉV-kocsikat, nem tudott nyilatkozni.