Mandátumot adtak Bóka János EU-ügyi miniszternek az Európai Bizottsággal történő tárgyalásra a migráció ügyében Magyarországot elmarasztaló ítélettel kapcsolatban – közölte Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a népszavazáson hozott döntés parancs, a magyar emberek akarata ellenére Magyarországra senkit nem lehet betelepíteni, a határokat az illegális bevándorlóktól megvédik, akik pedig politikai menedékjogot kapnak, azoknak önkéntes döntésük alapján felajánlják az egyirányú ingyenes brüsszeli utat.

Az Index azt írja, a kormány a határrendészeti költségek megtérítését fogja igényelni a bizottságtól, ennek jogi úton szeretnének érvényt szerezni, akár pert is indíthatnak az Európai Bizottság ellen.

Kétmilliárd eurónak megfelelő összeget költöttek határvédelemre.

2015-ben Orbán Viktor elsőként mondta el, ha az EU nem szerez érvényt a közösségi jognak, a schengeni egyezménynek, és nem kötelezi a külső határt védő tagállamokat a hatékony határvédelemre, akkor összeomlik Schengen. Gulyás Gergely szerint Németország döntése alapján látjuk, akik szeptember közepétől valamennyi belső schengeni határon határellenőrzést vezetnek be, hogy a migráció és Németország szétveri Schengent.

Fókuszban a bérminimum

A jövő évi költségvetés célkitűzései is napirendre kerültek a kormányülésen. A kormány Nagy Márton miniszternek adott felhatalmazást, hogy tárgyaljon a munkaadókkal és munkavállalókkal.

A cél az, hogy jelentős minimálbér-emelés legyen. Ugyanakkor nem a kormány állapítja meg ezt az összeget, a kormány csak egy tárgyaló fél, ha a munkavállalók és a munkaadók megállapodnak, akkor a kormány ezt az összeget törvényre emeli.

A kormány szeretné, ha többéves megállapodás születne, és a bruttó átlagbérhez lehetne kötni.

Gulyás Gergely kitért a garantált bérminimumra, amely mintegy hétszázezer ember fizetését határozza meg.

Háromszor annyi emberét, mint a minimálbér. Ezért ez talán még fontosabb kérdés, ezt is tovább kell emelni. A kormány ehhez minden segítséget megad.