Bár sokan rögtön rávágnák, hogy az első kriptopénz a bitcoin volt, a technológia elődje már a 80-as évekbe nyúlik vissza, amikor a holland kamionsofőrök készpénz helyett egy újfajta kártyát kaptak kiadásaik fedezésére. A tranzakciók ellenőrzése ugyan még jóval kezdetlegesebb volt a mai kriptopénzekénél, de alapjaiban már hordozta a későbbi digitális valuták egyes jellemzőit. 1990-ben megjelent egy általános felhasználási célú, e-cash nevű fizetési rendszer is, de a DigiCash nevű vállalat csődbe ment, tulajdonképpen azért, mert a megoldás még megelőzte a korát.

Magyar fejlesztésű kriptovaluta, ami aranyat ér?

Bár a kriptovalutákat és a blokklánc technológiát a digitalizációhoz kötjük, ezen a területen is találkozunk konzervatívabb megoldásokkal, amelyek kézzel fogható, valós, belső értékkel rendelkező eszközöket tokenizálnak. Az egyik ilyen kezdeményezés éppen Magyarországról érkezik; az Apraemio kriptovalutája az $APRA, amelynek tulajdonosai befektetői minőségű aranyra válthatják tokenjeiket, azok kriptotőzsdére történő lépésének pillanatától. Az Apraemio az arany évezredes egyedi tulajdonságaira támaszkodva olyan befektetőket céloz elsősorban, akik hosszútávon is biztonságos befektetési lehetőséget, valamint az infláció elleni védelmet keresnek.
Fotó: Apraemio
Fotó: Apraemio

A kriptopénz-korszak hajnalát a bitcoin 2009-es megjelenésétől számítjuk, ezt egyrészt az egy évvel korábban beinduló gazdasági világválság váltotta ki, másrészt az egyre általánosabban használt, mindenhol elérhető internet tette lehetővé.

Ma már több ezer kriptovaluta létezik, melyek közül a bitcoinon kívül mindegyiket altcoin néven is ismernek. Az újfajta fizetési megoldásnak több előnye is van a hagyományos pénzekhez, a jegybanki irányítású valutákhoz képest, és mára olyan hibrid megoldások is megjelentek, amelyek valamilyen fizikai alapra, például aranyra épülnek, mint a már fentebb is említett magyar fejlesztésű $APRA.

De vajon ön hol tart a kriptovaluták megismerésében? Még nem volt velük dolga, esetleg óvatosan érdeklődik irántuk, vagy már feketeövesnek számít a területen? Az alábbi kvíz kérdéseire adott válaszaiból maga is leszűrheti a digitális valuták világában szerzett ismereteit.

Loading...

A cikkben leírt kijelentések, megállapítások pusztán tájékoztató jellegűek. A cikkben leírtak nem minősülnek sem számviteli, sem adóügyi, sem jogi, sem befektetési vagy egyéb tanácsadásnak, azok üzleti döntések alapját nem képezhetik, és azokat üzleti kérdésekben hivatkozásul felhasználni nem lehet. A cikkben leírtak továbbá nem tekinthetőek az ECNMX Kiadó Kft. vagy az Indamedia csoport vagy a cégcsoport bármely tagja állásfoglalásának. A cikkben szereplő információkért, azok valós vagy helytálló voltáért sem az ECNMX Kiadó Kft., sem az Indamedia csoport vagy a cégcsoport bármely tagja, sem a cikket készítő munkatársak nem vállalnak felelősséget, és azok bármilyen felhasználása csak a felhasználó saját felelősségére történhet. Sem az ECNMX Kiadó Kft., sem az Indamedia csoport vagy a cégcsoport bármely tagja, sem pedig a cikket készítő munkatársak nem vonhatóak felelősségre a cikkben foglalt bármely állítás vagy tartalom felhasználásával kapcsolatosan felmerülő esetleges kárért vagy veszteségért.

A cikk elkészültét az Apraemio támogatta.