2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva

6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

– derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel több munkanap volt, mint 2023 júliusában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júniusához viszonyítva változatlan maradt.

A négy legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártásban,

  • a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában csökkent,
  • az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában nőtt a termelés volumene.

Az ipari termelés az év első hét hónapjában 3,0 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónap szintjén maradt.

Német döntések miatt lélegezhetünk fel később

Amennyiben kicsit távolabbról tekintünk az adatokra, akkor a hazai ipar kibocsátása lényegében 2022 közepe óta stagnál, illetve enyhén csökken. A termelési kilátások rövidtávon továbbra sem festenek jól: a konjunktúraindexek egyelőre Európa-szerte csak alig mutatnak életjeleket – mondta Nagy János. Az Erste makrogazdaásig elemzője szerint

jó hír, hogy a jelek szerint – bár a korábbinál lényegesen kisebb kerettel –, de újraindítják az elektromos járművek állami támogatását Németországban, ami adhat némi lendületet az elmúlt hónapok meglehetősen gyenge keresletének.

Középtávon lehetünk inkább bizakodóak: a termelésbe lépő jelentős kapacitásbővítések – főként a járműiparban, valamint az akkumulátorgyártás terén – a kibocsátás érdemi fellendülését eredményezhetik, nagyobb volumenben a jövő évtől kezdődően. Azonban, ahogy a legfrissebb adatok is jelzik: a külső kereslet élénkülése nélkül ez nem fog menni.

Éledezik a magyar külkereskedelem

Júliusban az export euróban számított értéke 4,3, az importé 7,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Ugyanakkor a termék-külkereskedelmi egyenleg 362 millió euróval romlott. Bővebben→