Többszöri halasztás után augusztus közepén végre valóban megnyitott a Lejtő utcai strand, amelyet Sas Gardens névre kereszteltek – olvasható a XII. kerület honlapján.

KIS LUXUS-LÉTESÍTMÉNY EZ. A BELÉPŐJEGY A XII. KERÜLETIEKNEK 4800 FORINTBA KERÜL, A KERÜLETEN KÍVÜLIEKNEK NÉHÁNY SZÁZASSAL MÉG ENNÉL IS DRÁGÁBB

- írja a 12.kerulet.ittlakunk.hu.

Amit a strandról tudni érdemes:

  • A vízben nincs klór, más, modernebb módszerekkel fertőtlenítik a vizet.
  • Öltözőként egyelőre egyszerű konténerek szolgálnak.
  • Van egy ugyancsak mobil bár, ahol csapolva japán Asahi sört adnak, korsóját mintegy 1700 forintért, egy presszókávé 680 forintba, egy kapucsínó 840-be kerül, egy egyszerű palackos vízért 650 forintot kell leperkálni. 
  • Található a telken egy mini játszótér is, kis homokozóval és egyetlen faváracskával, amely inkább a kisebbekre van méretezve.
  • Az egész strandnak van wifi-lefedettsége.

Az idén csak rövid próbaüzemre futja, a tervek szerint szeptember közepén már zárnak.

Addig viszont minden reggel 9-kor kinyitnak és este 7-kor zárják a kapukat.

A 0,68 hektáros területet a Földművelésügyi Minisztérium létesítette az 1960-as években, és sokáig ez volt az egyetlen jelentős sportközpont és úszómedence a környéken. A Lejtő út és Hegyalja út torkolata felől lefelé, a Korompai utcáig nyúló háromszög alakú terület jelentősen lejt, így a funkciókat teraszosan alakították ki. A területen még áll a kétemeletes épület, amelyben régen büfé, öltözők, étterem és klubhelyiségek voltak.

A terület központjában helyezkedett el annak idején a 25 méter hosszú, 12,4 méter széles úszómedence és egy tekepálya, alább röplabdapályák, a legalsó sávban pedig teniszpályák voltak.

A rendszerváltás után az 1990-es években kisebb felújításokat hajtottak végre, később elhanyagolták a területet. 2001-ben volt a minisztérium tulajdonában, ekkor kezdődött a terület elhanyagolása és terület használati jogát megkapta a Sportfolió Kht.

A sportterület 2006-ban a XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonába került. A leromlott állapotú épület felújítása azonban minimum egymilliárd forintba került volna, ezért 2012-ben az önkormányzat elhatározta a terület elidegenítését, de ez 2021-ig nem sikerült. Ekkor az ingatlan értéke már elérte a 850 millió forintot. Az eladás ellen lakossági tiltakozás is szerveződött, de végül a telek a Clivus Projekt Zrt. és a Pannon-Work Zrt. tulajdonába került.