Érdemes előnyben részesíteni az utazás során a helyi közösségeket támogató utazási formákat a tömegturizmus helyett, ezzel nemcsak a környezeti terheinket csökkenthetjük, hanem még az életünk lelassításához is hozzájárulhatunk – írják a Slone (Slow Zone) projekt közleményében.

A technológia által vezérelt világban ugyanis egyre többen döntenek úgy, hogy lelassítanak, és inkább a minőségi, tudatos életre helyezik a hangsúlyt. A „slow life” eredetileg egy életmódbeli irányzatként indult, napjainkra azonban jelentős gazdasági vonatkozásai is megjelentek, ilyen például az utazások újragondolásra, vagy a helyi közösségek és a fenntartható fejlődés előtérbe helyezése.

A World Travel & Tourism Council (WTTC) adatai szerint a fenntartható turizmus egyre nagyobb részt tesz ki a szektorban. 2023-ban a globális bruttó hazai termék (GDP) 9,1 százalékát adta, ráadásul 27 millió új munkahelyet is teremtett.

„Az út nem lesz könnyű, de a lassításra való törekvés lehetőséget kínál egy stabilabb, fenntarthatóbb gazdasági jövő megteremtésére” – mondták a projekt szervezői.

Helyi termékek és kistermelők a fókuszban

A környezet kímélése mellett hosszú távon stabil gazdasági növekedést is biztosít a helyi közösségek számára a fenntartható turizmus, különösen, ha azok a helyi értékekre és termékekre építenek.

A helyi termékek és szolgáltatások előtérbe helyezése

  • csökkenti a globális ellátási láncok iránti igényt;
  • és erősíti a helyi gazdaságokat;
  • valamint fenntarthatóbb gazdasági növekedést tesz lehetővé a helyi élelmiszer-ipar támogatása a piacokon való vásárlással, valamint kézműves termékek keresésével.

A Slone projekt és esemény sajtópartnere az Indamedia.