Egy százalékkal csökkentette a legolcsóbb személyi kölcsönének kamatait az MBH. Ezzel hitelösszegtől függően 11,7-12,9 százalékos THM-eket kínál, amivel még jobban összesűrűsödik a személyi kölcsönök banki ajánlatainak élmezőnye.

A szektorban a legkedvezőbb THM-ek 11,7 és 12 százalék közöttiek - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A lakáshitelekben azonban a bankok többsége egyelőre tartja a 7,3 százalékos THM-plafont.

Ezt eredetileg csak június 30-ig kérte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a pénzintézetektől. Júliustól egyelőre csak az OTP Bank emelte meg a lakáscélú jelzáloghitelei kamatait, a szakértők szerint azonban a legnagyobb piaci szereplő döntése másokat is arra bátoríthat, hogy törjék át a kamatplafont. Már eddig is megjelentek a banki ajánlatok között 7,3 százalékos THM-nél magasabbak, azonban ezek jellemzően az igénylők kisebb részére vonatkoztak csak.

Az OTP-nél július 1-től élő módosítás érintette a lakásvásárlásra, -építésre és -korszerűsítésre igénybe vehető kölcsönöket is. A kamatemelés mértéke 0,47 és 1,02 százalék közötti, az igénylők jövedelmétől függően.

A legnagyobb mértékű drágulással azok szembesülhetnek, akik havi nettó 700 ezer forintnál kisebb jövedelmet tudnak igazolni önállóan vagy családi bevételként. 

A legalacsonyabb törlesztőrészleteket kínáló lakáshitelek élbolyában ugyanakkor az ügyfelek továbbra is találnak 7 százalék alatti THM-es ajánlatokat. Például egy 15 millió forintos lakáskölcsön felvételekor 20 éves futamidővel számolva 6,46 százalék a legkedvezőbb ajánlat a Bank360 lakáshitel-kalkulátorában. Az összehasonlítás alapján a havi törlesztőrészletek 110 ezer és 124 ezer forint között mozognak. A 20 éves futamidő alatt a teljes visszafizetendő összegben a különbség a 3,5 millió forintot is megközelítheti az ajánlatok között. 

A bankok többsége egyelőre annak ellenére nem nyúlt a lakáskölcsönök árához, hogy a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatát befolyásoló referenciakamatok továbbra is 6 százalék felett vannak, és az utóbbi néhány hónapban érdemben nem csökkentek.