A mesterséges intelligenciával fejlesztett és gyártott biofegyverek megrémítik a washingtoni döntéshozókat. Rendkívül komolyan kell venni szerintük a technológiai fejlődés által támasztott veszélyeket – hívja fel a figyelmet a Bloomberg cikke alapján az Index. Felidézik azt az esetet, amikor Rocco Casagrande belépett a Fehér Ház területére, kezében egy Rubik-kockánál alig nagyobb fekete dobozzal. Benne egy tucat kémcső volt azokkal az összetevőkkel, amelyek − ha helyesen kombinálják őket − képesek lehetnek kirobbantani a következő világjárványt. A halálos recepteket egy mesterséges intelligencia chatbot állította össze számára.  A biokémikus és egykori ENSZ-fegyverellenőr a Fehér Ház tisztviselőit tájékoztatta arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen sokféle módon taníthatja meg a felhasználókat veszélyes vírusok előállítására.

Az olyan eszközök, mint a ChatGPT, segíthetnek a terroristáknak azonosítani a hatásos biológiai anyagokat és biztosítani az előállításukhoz szükséges anyagokat

− mondta még tavaly.

A járványok fegyverként való felhasználása nem újdonság, az elmúlt évek tudományos fejlődése pedig csak tovább növelte a kórokozók manipulációjának lehetőségeit.

A számítógépes biológia és a felhőalapú laboratóriumok fejlődésével a rosszindulatú aktorok számára is sokkal könnyebbé válik a tömegpusztító fegyverek gyors és olcsó kifejlesztése a hagyományos laboratóriumi infrastruktúrához való hozzáférés nélkül.

Az olyan eszközök pedig, mint a ChatGPT, sokkal jobban megkönnyítik a káros vírusok, baktériumok és más organizmusok megismerését, mint amire a meglévő keresőeszközökkel hagyományosan lehetőség volt. 

A szintetikus biológia és a mesterséges intelligencia házassága rémálommá válhat a kormányok számára, amelyek jelentős hátrányban vannak a felügyeleti rendszerek kiépítésével. Ahogy a generatív mesterséges intelligencia tovább fejlődik, az emberek képesek lesznek azokat arra használni, hogy a legocsmányabb dolgokat hozzák létre

− mondta Kevin Esvelt biológus, a Massachusetts Institute of Technology docense, utalva a jelenleg nem létező vírusokra és toxinokra. Hozzátette: ma nem tudunk védekezni ezek ellen.

Mindezt felismerve a Biden-kormányzat október végén átfogó végrehajtási rendeletet adott ki, amelyben szinte minden szövetségi ügynökséget felszólított, hogy segítsen a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fenyegetések mérséklésében.

A rendelet szorosabb felügyeletet írt elő a kormány által finanszírozott, ember által létrehozott DNS-szekvenciákkal végzett kutatások felett és megnyitotta az utat egy mesterségesintelligencia-biztonsági intézet előtt,

Kamala Harris alelnök a terv novemberi bemutatóján úgy fogalmazott: az AI által kifejlesztett biofegyverek „veszélyeztethetik az emberiség létét”.