Egy új tanulmány kimutatta, hogy a mikrohullámú sütők a legellenállóbb mikrobákat rejtik magukban, amelyeket eddig felfedeztek.

A Gizmodo cikke szerint kutatók 30 mikrohullámú sütőt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy közel 750 különböző baktériumfaj található ezekben a készülékekben.

A mikrohullámú sütőkben megtalálható baktériumok némelyike, mint például a Klebsiella, az Enterococcus és az Aeromonas kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre

– mondta Daniel Torrent, a tanulmányon dolgozó egyik kutató.

Azt azonban hozzátette, hogy „a mikrohullámú sütőben található mikróbapopuláció nem jelent egyedi vagy fokozott kockázatot a többi szokásos konyhai felülethez képest”.

A Klebsiella például egy olyan baktérium, amely általában az emberi székletben található, és tüdőgyulladást, valamint vérmérgezést okozhat, miközben egyre ellenállóbbá válik az antibiotikumokkal szemben.

A mikrohullámok a nem ionizáló sugárzás egyik formái, ami azt jelenti, hogy nincs elegendő energiájuk a sejtek és az atomok megváltoztatásához, így nem veszélyesek az emberre.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint, amennyiben az ételt a megfelelő időre a mikrohullámú sütőbe helyezzük, az elpusztítja a mikrobákat, ami a keletkező hőnek köszönhető, nem pedig magának a sugárzásnak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a közös helyiségekben vagy az egylakásos konyhákban lévő mikrohullámú sütőkben a baktériumok eltérnek és kevésbé változatosak, mint a laboratóriumi mikrohullámú sütőkben találhatóak.

Megállíthatatlanul terjed a húsevő baktérium, két nap alatt végez az áldozatokkal

A Japánban terjedő húsevő baktérium órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.