A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Pluszban (GINOP Plusz) társadalmi egyeztetésre bocsátva megjelent a GINOP Plusz- 1.4.4-24 kódszámú „KKV Technológia Plusz Budapest Hitelprogram” – hívta fel az Economx figyelmét az European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet.

Hitelprogram fővárosi cégeknek

Az ECC összefoglalója szerint a szeptemberben rajtoló hitelprogram célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül.

Míg az igényelhető kölcsön összege minimum 5 millió, maximum 50 millió forint, addig a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg eléri a 73,19 milliárdot.

A kedvezményezetti körbe a kkv-szektor azon tagjai tartoznak, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt (beszámoló), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, illetve a foglalkoztatotti létszáma legalább 1 fő. Mivel ez egy Budapestre szabott felhívás, ugyancsak fontos szempont a projekt megvalósításának a helye: a végső kedvezményezettnek a fővárosba bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel kell rendelkeznie.

Ehhez kapcsolódó ugyancsak lényeges kritérium, hogy a megvalósulási helynek a hitelkérelem benyújtásakor már bejegyzettnek kell lennie a cégkivonatban.

Mire fordíthatók a milliók?

A támogatható tevékenységek a GINOP Plusz- 1.4.4-24-ben a következők:

  • Új tárgyi eszköz beszerzése (min. 30 százalék)
  • Új információ- és kommunikációtechnológiás (IKT) eszközök beszerzése (max. a beszerzendő új tárgyi eszközök elszámolható költségének 30 százaléka)
  • Új tisztán elektromos jármű beszerzése (max. a beszerzendő új tárgyi eszközök elszámolható költségének 50 százaléka) M1 – személygépkocsi, N1 – tehergépkocsi 3,5 tonnás össztömegig, illetve N2 kategóriában (áruszállító gépkocsi 3,5 és 12 tonna között)
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához szükséges új eszközbeszerzés (max. 30 százalék)
  • Immateriális javak (max. 10 százalék)
  • Ingatlanátalakítás, -bővítés, -felújítás, -korszerűsítés (max. 50 százalék), ide tartoznak az egyéb mérnöki és szakértői díjak, tanácsadási költségek és képzési és tanácsadási szolgáltatások, valamint a minőség-, környezet-és egyéb irányítási rendszerek.