A Milton hurrikán 60 milliárd dolláros veszteséget okozhat a globális biztosítási ágazatban, ami 2025-ös viszontbiztosítási árak megugrását idézheti elő, ez pedig egyes biztosítótársaságok részvényeinek emelkedéséhez vezet – mondták az RBC Capital elemzői a Reutersnek. Az 5-ös besorolású hurrikán szerdán késő este vagy csütörtökön hajnalban csap le a floridai öböl partjaira, és az egyik legpusztítóbb viharrá válik, amely valaha is sújtotta a régiót. A térség még alig lábalt ki a kevesebb mint két héttel ezelőtti Helene hurrikán szorításából.

A part menti területeken több mint egymillió embert evakuálnak, miközben a rendőrség segítségével juttatják el a hiányzó üzemanyagot a benzinkutakra. Erről itt olvashat többet >>>

A 60 milliárd dolláros veszteség hasonló lenne a 2022-ben Floridát sújtó Ian hurrikán okozta károkozásához. Az RBC elemzői szerint ez a Miltonra vonatkozó becslés „nagyon kezelhető” a biztosítási szektor számára, a piac a Ian hurrikán hatását árazza be, ami akkor 60 milliárd dolláros iparági veszteséget jelentett.

A biztosításokkal kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó Swiss Re Institute szerint a Ian volt a második legnagyobb hurrikán által biztosított kár a 2005-ös Katrina hurrikán után.

A biztosítók és viszontbiztosítók – ez utóbbiak, amelyek biztosítják a biztosítókat - az elmúlt néhány évben a természeti katasztrófákból származó veszteségek növekedésére kamatemelésekkel és a magasabb kockázatú vállalkozások kizárásával reagáltak.

A Barclays elemzői ezen a héten úgy becsülték, hogy a hurrikán biztosítási vesztesége meghaladhatja az 50 milliárd dollárt. A Jefferies elemzői is arra számítanak, hogy a Florida egyik legsűrűbben lakott régiójában bekövetkező nagy hurrikán hatása kétszámjegyű milliárd-dolláros biztosítási veszteséget okozhat.

A viszontbiztosítók a legtöbb szerződés árait minden év január 1-jén rögzítik.

A Peel Hunt elemzői szerdán azt mondták, hogy egy hatalmas hurrikán, amely a Tampa-öbölben ér partot, és nyugat felé halad át a Floridai-félszigeten, hasonló lenne a Lloyd's által az év elején felállított reális katasztrófa-forgatókönyvhöz, amely 134 milliárd dolláros veszteséget vetít előre a biztosítási szektorban.