Az Apple június 26-án egy technikai hiba miatt rengeteg magyar ügyfélnél indított jóvá nem hagyott kártyás fizetést. Összesen 780 ezer tranzakció történt, mintegy 2 milliárd forint értékben. A Magyar Nemzeti Bank az incidens bekövetkezésének pillanatától kezdve szorosan nyomon követte az eseményeket, és folyamatosan kapcsolatot tartott a hazai bankszektorral, a kártyatársaságok és az Apple képviselőivel.

A jegybank célja az első pillanattól kezdve az, hogy a lakosság minél gyorsabban visszakapja a jogosulatlan terheléseket. Kiemelten fontosnak tartják, hogy mind egy technikai hiba, mind pedig egy kibertámadás esetén a hazai ügyfelek biztonságban legyenek és semmilyen kár ne érje őket.

Az egyeztetések során végig világos, egyértelmű és határozott üzenetet képviseltek: minden érintettnek a jogszabályoknak megfelelően visszajár az Apple technikai hiba miatt történt hibás terhelés és ennek érdekében elvárták, hogy az összes érintett tegyen meg mindent a helyzet lehető leggyorsabb kezelése érdekében.

Mára a legtöbb érintett visszakapta a jogosulatlanul terhelt összegeket.

Az MNB azt javasolja az ügyfeleknek, hogy akik még nem tették, ellenőrizzék banki egyenlegüket és a tranzakciótörténetüket. Amennyiben pedig úgy látják, hogy esetükben mégsem történt meg a visszatérítés, haladéktalanul jelezzék azt a számlavezető bankjuknak.

Ha pedig valakinek panasza van a hitelintézetével szemben, számára az MNB ügyfélszolgálata minden segítséget megad.

A történtekre reagálva a Magyar Bankszövetség már korábban jelezte, hogy tudomásuk szerint

a téves tranzakciók kizárólag régebbi vagy jelenlegi előfizetésekhez vagy vásárlásokhoz kapcsolódtak, téves technikai ismétlődésekkel. 

Fizikai terminálokon történő vásárlások vagy készpénzfelvételek nem érintettek. Az Apple tájékoztatására hivatkozva azt is tudatták, hogy az ügyféladatokkal nem történt visszaélés, ezek nem kerültek veszélybe.

Pénzügyi szakértők szerint Magyarországon mintegy kétmillió bankkártyát regisztráltak mobilbankok, és az Apple mobiltelefonnal rendelkezők mintegy kétharmadát érintheti a probléma.