Nem Magyarország az első, amely ilyen lépésre szánta el magát: tilos okostelefont használni az iskolában Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Hollandiában, Luxemburgban pedig hamarosan parlamenti vitát tartanak róla.

Azt, hogy egy hónap után miként néz ki a gyakorlatban nálunk a rendelet alkalmazása, az Index a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban tekintette meg.

Eszerint reggel sorban állás nélkül, érkezési rendben pakolták be a mobiltelefonjukat az intézmény növendékei a kijelölt helyre.

Az általános iskolások műanyag dobozokba, védőtokban vagy zokniban, névvel ellátva adták le az eszközöket, míg a gimnazistáknak speciális, kulccsal zárható, hordozható dobozba kell elhelyezni azokat. 

A kisebbekét a titkárságon, a hordozható dobozokat a portán őrzik, ahonnan bármikor felvehetik a szaktanárok, ha használni szeretnék a tanórán. Kiosztják, majd óra végén begyűjtik és visszahelyezik az őrzési helyre.

Szalai Gábor, az intézmény igazgatója arról beszélt a portálnak, némileg megnehezíti a tanárok dolgát, hogy magukkal kell hordani a telefonokat, ha használni szeretnék az órán.

„De mivel arra számítottunk, hogy emiatt főleg a gimnáziumban lesz probléma, ezért nekik eleve hordozható dobozokat rendeltünk. Ha a tanár használni szeretné a mobilt az órán, csak megfogja a fogantyút, és magával viszi a terembe” – mondta. Ugyanakkor kiemelte:

ilyenkor jelentős érték van náluk, ezért sokan attól tartanak, hogy szállítás közben megsérülnek a mobilok. De az is gondot jelent, ha bontott csoportokban, más termekben, de egy időben szeretnék használni a telefonokat.

Azzal kapcsolatban, hogyan viselik a diákok a változást, az igazgató kifejtette, a gyerekek leleményesek és rugalmasak, lefoglalják magukat. Különböző kártyajátékokat hoznak be, csocsóznak, pingpongoznak és az udvaron játszanak a szünetek alatt. Természetesen akadnak, akik megpróbálják kijátszani a rendszert. Előfordult, hogy valaki két telefont hozott és csak az egyiket adta  le, egy másik diák pedig eltitkolta, hogy magával hozta a mobilját és így nem is adta le. Ám ezek a gyerekek nagyon gyorsan lebuknak és kiderül a turpisság.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője hasonló tapasztalatokról számolt be az állami iskolákkal kapcsolatban. Sok intézményben még nem teremtődtek meg a feltételek, így több helyen tankerületi engedéllyel egyelőre a diákok táskájában tárolják a telefonokat.

„Egy nyugdíj előtt álló tanárnő azt mesélte, reklámszatyorba gyűjti a telefonokat, és ebben cipeli fel a második emeletre, ha szeretné órán használni”

– magyarázta Nagy Erzsébet. A tanár állítólag azért nem adja át másnak, mert azt mondták neki, az ő feladata vigyázni az értékekre. Az ügyvivő ugyanakkor hangsúlyozta, a pedagógusoknak nincs megőrzési és kártérítési felelősségük, így nem is lehet ezt rájuk oktrojálni.

Jelezte, a PDSZ kitart a rendelet ötödik paragrafusa mellett és továbbra is azt tanácsolja az iskoláknak, hogy éljenek vele.

A rendelet világosan leírja, hogy a pedagógus akár egész évre engedélyezheti a telefonhasználatot, ezért a PDSZ arra biztat mindenkit, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.