Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – ez derült ki az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felméréséből.

A kisgyerekes (4-10 év) szülők fele legalább egyszer elvitte mozizni a család legkisebb tagját az elmúlt egy évben, negyedük pedig 3-4 alkalommal is eljutott a filmszínházakba.

A moziba járó családok általában maximum 5 ezer forintot költenek el egy-egy alkalommal fejenként.

A magyarok közül relatíve sokan (20 százalék) már a négyéves, vagy fiatalabb gyerekeket is elég érettnek tartják a mozizáshoz, de a megkérdezettek többsége szerint (52 százalék) öt és hét éves kora között érdemes elvinni egy kisgyereket először egy előadásra. A válaszadók negyede (23 százalék) viszont úgy véli, a legjobb, ha ezzel 8 éves korig várnak.

A mozi kiválasztásánál a filmkínálat (48 százalék) mellett a vetítési időpontok (34 százalék), a kényelmes, gyerekbarát ülések (31 százalék), valamint a jegyárak (29 százalék) a legfontosabb szempontok, de számít, hogy van-e pelenkázó vagy játszóház a közelben (20 százalék), könnyen elérhető-e a mosdó (19 százalék) és tiszták-e a termek (19 százalék).

Így segíti a tévé a mozifilmek népszerűségét

Átlagosan tizennégyszeresére nőtt a magyar mozifilmek befogadói tábora a televíziós sugárzásoknak köszönhetően a filmszínházakban elért közönségszámhoz képest. Az NMHH kutatása közel nyolcvan év magyar filmtermését ölelte fel.