Igen kemény körülmények között dolgoznak, akik a hőségben is napi nyolc órát kénytelenek a szabadban tölteni. Bár számos előírás vonatkozik ilyenkor a pihenőidőre és az ivóvízpótlásra, emellett sokan hagyományos trükkökkel is igyekeznek enyhíteni a forróság hatását.

Egy ács- és bádogosmestert faggatott arról a veol.hu, hogy ő mit vet be a kánikulában. Pál Illés a háztetőket járja naponta, úgy, hogy közben fizikai munkát végez a magasban, és még a biztonságra is ügyelnie kell.

Bizonyos hőmérséklet felett mindenekelőtt a megfelelő folyadék-utánpótlás a legfontosabb, hogy az izzadás miatt ki ne száradjon a szervezet. Mellette igyekszünk hűsíteni magunkat, ahogy csak lehet, erre nagyon jó a vizes törülköző a nyakban, vagy a vizes póló a fejen

– mondja a szakember.

Hozzáteszi, hogy nem hanyagolják el a sópótlást sem, ropival, ehhez hasonló rágcsálnivalóval indulnak fel a tetőre.

Biztosítani kell mindemellett az óránkénti szünetet, amit a törvény előír, és tapasztalatai szerint szerencsére a munkáltatók ezt betartják, sőt megkövetelik.

Viszont arra nincs törvény, hogy mit tesz az ember, miközben egy konkrét munkafolyamatot végez a tetőn. A nagy hőségben jellemzően lelassul a gondolkodás, a figyelem, ezért minden lépést inkább háromszor átgondolunk, mielőtt nekivágunk.

A munkaügyi fórum összegyűjtötte, hogy hőségriadó idején milyen munkavédelmi szabályokat kell mindenkinek betartania. Ezek az előírások akkor lépnek életbe, ha a munkahelyi klíma a 24 celsius fokot meghaladja. Szigorú rendelkezések vonatkoznak például arra, milyen és mennyi védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, és a hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan miként növekszik a pihenőidő.