A múlt hét elején a forint euróval szemben átlépte a 400 forintos lélektani határt, és egész héten a 401 körüli szinteken mozgott. Hétfőn  már a 402 forintos szint fölé is benézett az európai fizetőeszközzel szemben az árfolyam, ami 2022 vége óta nem látott gyengeséget jelent.

Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője a HVG-nek azt mondta:

Mindkét irányban, a vétel és az eladás oldalán is megnövekedhet a tranzakciók volumene, ami 20–30 százalékos forgalomnövekedést generálhat a hazai pénzváltóknál.

Magyarázatként hozzáfűzte:

  • az eurót vásárló kuncsaftok további leértékelődéstől tartanak,
  • az eurót eladók pedig realizálni akarják az árfolyamnyereséget, vagyis besöprik a hasznot.

Sokan úgy látják, hogy a jelenlegi kockázati tényezők hosszabb távon is velünk maradnak, a közel-keleti válság pedig még tovább eszkalálódhat, nagyobb nyomást gyakorolva az olajárakra is. Mindebből arra következtetnek, hogy hosszabb távon további leértékelődés várható, ezért devizát vásárolnak.

Vannak ugyanakkor olyanok, akik rövidebb távú kilengéseket is figyelembe vesznek, ők most eladják devizájukat, arra számítva, hogy a jelenlegi szintekről átmenetileg visszaerősödhet a magyar fizetőeszköz. Álláspontjukat erősítheti, ha nem lesz izraeli válaszcsapás az iráni rakétatámadásra, és megnyugszanak a piacok.

A forint jövője rengeteg tényezőtől függ:

  • beleértve a közel-keleti konfliktus
  • és a globális gazdasági helyzetet,
  • az amerikai kamatpolitikát,
  • valamint a magyar gazdaság és költségvetés állapotát.