Nemzeti Kereskedelmi Hivatal néven formálódik egy olyan új csúcsszervezet, amely az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért lenne felelős, a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) alá kerülő új hivatalhoz sokféle feladatot rendelnének, akár más tárcáktól átcsoportosítva is. 

A Népszava forrásai szerint ide kerülne többek között 

  • a Miniszterelnökség alá tartozó kormányhivataloktól a fogyasztóvédelmi ellenőrzés
  • továbbá a kereskedelempolitika területe,
  • a legnagyobb falat az élelmiszer-biztonság lenne.

Utóbbiról a lapnak nyilatkozó szakértők szerint még nem született végső döntés:

Nagy Mártonék az élelmiszer-biztonságot is mindenképp vinnék, ez ellen küzd a területért jelenleg megosztva felelős Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség, mert a presztízsveszteség mellett sokmilliárdos bevételtől esnének el.

Van, aki tudni véli, hogy Nagy Mártonék számára csak

  • az első lépés a Nébih élelmiszer-biztonsági tevékenysége, a laboratóriumi hálózata és a felügyeleti díjakat megszerezés az új Nemzeti Kereskedelmi Hivatalnak;
  • a következő lépés az lenne, hogy ezt a bevételt jelentősen növelje a tárca: jövőre már 28 milliárd lenne a célösszeg, ami majdnem a duplája a 2021-es bevételnek.

Az új csúcshivatal létrehozása egyenes következménye lenne az előzményeknek:

idén januártól ugyanis  már az NGM felelősségi körébe tartozik a kereskedelem és a fogyasztóvédelem.

A közigazgatás karcsúsítása mellett az egyéni ambíciók is szerepet játszanak az újabb átalakításában:

Orbán Viktor miniszterelnök „aktuális adu ásza”, Nagy Márton vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, ehhez jóváhagyást is kapott.

Arról ellentmondásos hírek jutottak el laphoz, hogy áll az átszervezés.

Egyesek szerint már kész tény, hogy a Nébih 1500 munkavállalójából 50-100 fő átkerülhet a Nagy Mártonéknál felálló új hivatalba. Mások úgy vélik, az állategészségügyi laborhálózat a Nébih fennhatósága alatt maradna, csak az élelmiszer-biztonsági rész kerülne át Nagy Mártonékhoz. Más kormányközeli forrás úgy tudta, hogy a Nébihről még nem született meg a végső döntés. Azt mindegyikük egybehangzóan állította: a kormányzat rövidesen bejelentheti a változást, augusztus közepén megszülethetnek az ehhez szükséges jogszabály-módosítások, a jelenleg ismert tervek szerint szeptember elsejétől indulhatna el az új hivatal.