A kutatás során egy olyan ultravékony fényelnyelő anyaggal kísérleteztek, amellyel a hátizsák, a mobiltelefon vagy épp az autó is bevonható. Az innováció lényege az, hogy semmilyen nagy és nehéz szilíciumalapú panelre nincs szükség hozzá.

A Zöldpálya szerint először egy megfelelően rugalmas és vékony anyagot alakítottak ki megfelelően, a módszer lényegeként pedig több fényelnyelő réteget halmoztak egyetlen napelembe, hogy így a fény spektrumának szélesebb tartománya is hasznosítható legyen.

Ez az alig egy mikron vastagságú perovszkit anyag a japán National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) független tanúsítványa alapján több mint 27 százalékos energiahatékonyságot képes biztosítani.

Azonban akik a projekten dolgoznak, úgy látják, ez a megközelítés hamarosan meghaladhatja a 45 százalékos hatásfokot is.

Ráadásul a hagyományos paneleket működtető szilíciumszeletekhez képest ez az anyag nagyjából 150-szer vékonyabb.

A tudósok abban reménykednek, hogy mivel kisebb felületre lesz szükség a napelemek kiépítéséhez, ezért hosszútávon az energia is olcsóbb lehet.

Napelemes kalap készült, ami a telót is tölti

A Power Hat nevű kalap karimájába körkörös formában egy napelem panelt helyeztek el, így jó időben éppen annyi energiát termel, ami elég egy telefon vagy más mobileszköz feltöltéséhez.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.