A Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerén végzett új tesztek kimutatták, hogy a napelemmodulok évtizedek múltán még mindig képesek a gyártók ígéreteinek megfelelő teljesítményértékeket biztosítani – számolt be a PV Magazine.

A francia Hespul szervezetet 1991-ben alapították, hogy létrehozza Franciaország első, a nemzeti hálózatra csatlakozó fotovoltaikus erőművét. A Phébus 1 1992-ben, Ainban kezdte meg működését.

A szövetség most nyilvánosságra hozta, hogy tavaly mintegy 10 négyzetméternyi, körülbelül 1 kilowatt teljesítménynek megfelelő panelt szereltek le a rendszerből, és a nemzetközi szabványoknak megfelelő tesztsorozatnak vetették alá azokat.

A paneleket egy sötét, ellenőrzött hőmérsékletű helyiségben helyezték el, majd villanásoknak tették ki őket, hogy megmérjék a maximális pillanatnyi teljesítményüket. Ezt az értéket ezután összehasonlították a gyári mérésekkel.

A tesztek azt mutatták, hogy a modulok 31 év működés után is átlagosan a kezdeti teljesítményük 79,5 százalékát termelik. Egy korábbi, 11 évvel ezelőtti vizsgálat során a panelek még 91,7 százalékot értek el.

Összességében elmondható, hogy a mostani érték meghaladja a gyártók által ígért teljesítményt, amely alapján a paneleknek 25 év után teljesítményük 80 százalékát kellett volna megőrizniük.

A teljesítménycsökkenés 31 év alatt átlagosan 20,5 százalék, azaz évente 0,66 százalék volt.

Hasonló megállapításra jutott  az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) is, amely 1700 amerikai telephelyen vizsgálódva, összesen 7,2 GW teljesítmény mellett, évi 0,75 százalékos átlagos romlást mutatott ki.

Egy másik kutatás, amely 4300 Európában működő lakossági létesítményre összpontosított, 0,36 százalék és 0,67 százalék/év közötti medián veszteséget jelzett.