Dagad a botrány a németeknél, ahol néhány napja drasztikus lépésre szánta el magát a szövetségi kormány: alkotmányellenes tevékenység miatt betiltottak egy országosan 40 ezer példányban terjesztett, jobboldali magazint és a kiadója tevékenységét, amelyet rajtaütésszerű rendőrségi akció kíséretében jelentettek be.

Megírtuk: Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter közlése szerint a Compact magazint jegyző cég többek között a migránsok elleni gyűlöletbeszédet és oroszbarát propagandát terjeszt, valamint veszélyezteti a parlamentáris demokráciát Németországban.

Ezért – eleddig példátlan módon – a kormány a sajtótermék betiltásáról döntött. 

A kedd reggeli bejelentéssel egy időben négy szövetségi államban csaptak le a szakszolgálatok: fegyveres egyenruhások a médiacég ingatlanjaiban, illetve a vezetők, a részvényesek otthonaiban tartottak házkutatásokat. 

Az eset nagy visszhangot váltott ki, megosztva a politikusokat és a társadalmat, sokan a véleményszabadság elleni kormányzati fellépést kritizálják. Itt azonban nem állt meg az ügy, mivel a Compact magazin kiadója is lépett: büntetőeljárást kezdeményezett a belügyminiszter és több hivatali személy ellen.

Ellepték a hálószobát a rendőrök, körbement a fotó

Pénteken a Compact főszerkesztője, Jürgen Elsässer büntetőfeljelentést tett „ismeretlen” tettes ellen, hivatali titok megsértése miatt – írta vasárnap a Berliner Zeitung.

Az Apollo News hírportál idézi a feljelentést, amely szerint a gyanúsítottak, azaz konkrétan Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, valamint Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke és közvetlen környezete jogsértést követhettek el, mert előre értesítettek több kormánybarát médiumot a kedd reggeli bejelentésről és a rendőrségi rajtaütésekről.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter
Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter

A házkutatásra például Elsässer otthonában a hajnali órákban került sor, ami után néhány perccel már több lapban és azok közösségi felületein vélhetően előre bekészített, hosszú tudósítások jelentek meg, illetve olyan fotók, amelyeken egy fürdőköpenyben szerepel az ágyából meztelenül kirángatott főszerkesztő.

Az űrlap alja

Reggel 6:30-kor a hálószobám erősen ki volt világítva, fegyveres rendőrök álltak körülöttem, nem tudtam felkelni, meztelen voltammondta a Compact magazin főszerkesztőjének felesége, Stefanie Elsässer a Deutschland-Kuriernek adott interjúban.

Hozzátette, hogy az eljárást a magánéletük megsértésének tekintik.

Alkotmányjogászok kérdőjelezik meg a kormányt

Eközben a Compact magazin betiltásáról szóló döntés továbbra is megosztja a németeket, több helyről éles kiritkákat kap a belügyminisztérium, amely úgy tűnik, nem fogja tudni zökkenőmentesen érvényesíteni az akaratát.

A bírálatok egy része az ellenzéknél a leghangosabb: az európai parlamenti választásokon a vártnál jóval több szavazatot elnyert AfD párt brandenburgi államelnöke, René Springer szerint például a betiltással a kormány önkényesen lábbal tiporta a szólásszabadságot és a sajtószabadságot. 

Sokan osztják azt a véleményt, hogy emögött az áll: a Scholz-kabinet tart a jogos kritikáktól és a hatalom elvesztésétől, ezért hirdeti, de valójában gyűlöli a demokráciát.  

Emellett az alkotmányjogászoknak is kétségeik vannak a lépés jogszerűségével kapcsolatban. 

A minisztérium ugyanis a német egyesületi törvény megsértése alapján alkotmányellenes tevékenységre alapozza a tilalmat, amelyhez Nancy Faeser egy közel 90 oldalas indoklást tett közzé. 

Csakhogy, a magazint kiadó társulás klasszikusan nem egyesület, hanem profitorientált cégekből áll. Ezért a szakértők szerint kétséges, hogy a hivatkozott korlátozások alapján jogszerű volt-e a tiltás. 

A Compact vezetői elszántak és az alkotmánybíróságig elmennek a döntés elleni fellebbezéssel – jelezték.

Egy gondnok kirohanására alapoz a belügy

A német törvények szerint a kormánynak azt is bizonyítania kell, hogy a jobboldali magazin a demokráciaellenes, gyűlöletkeltő üzeneteket agresszív, uszító stílusban tálalja, amellyel olvasóikat buzdítják a kormány és a jelenlegi politikai rend elleni fellépésre.

Sajtóértesülések szerint ezt a belügyi tárca egy minisztériumi gondnok nyilatkozatára alapozná, aki tavaly tavasszal azt mondta Jürgen Elsässer főszerkesztőnek: már gondolkodott azon, hogy a fegyverével ki kellene lőni Robert Habeck, a jelenleg is regnáló gazdasági miniszter szemét.

Faeseréknek többek között azt kell igazolnia, hogy a gondnok kirohanása valóban komoly volt, és azt a Compact magazin olvasásának hatására tette.