A szeptemberi fogyasztói árindex 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben augusztusban még 1,9 százalékon állt. Az elemzők az átlagában magasabb, 1,7 százalékos éves inflációra számítottak szeptemberre. Havi összevetésben a fogyasztói árak nem változtak, augusztusban 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

A jelentős lassulás mögött az állhat, hogy a szeptemberi energiaárak jelentősen, 7,6 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest, miután 5,6 százalékkal lettek olcsóbbak augusztusban.

Ugyanakkor az élelmiszerárak gyorsuló ütemben, 1,6 százalékkal emelkedtek éves bázison az augusztusi 1,5 százalékos drágulás után. A szolgáltatások árnövekedése 3,8 százalékra lassult az augusztus 3,9 százalékról.

Az előzetes adatok szerint 2,7 százalék volt a szeptemberi maginfláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül az augusztusi 2,8 százalék után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált HICP harmonizált fogyasztói árindex szeptemberben éves bázison 1,8 százalékra csökkent az augusztus 2 százalékról, havi összevetésben pedig 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek föl az augusztusi 0,2 százalékos csökkenés után.

A végleges szeptemberi inflációs számokat október 11-én közli a Destatis.

Lehet koccintani: recesszió nem lesz, jelentősen nőnek a fizetések

Az év végéig rákapcsol az infláció, ugyanakkor tétova ütemben bár, de tovább nő a fogyasztás, így az ipar gyengesége ellenére elmarad a recesszió Európa vezető gazdaságában – derül ki a német Bundesbank legújabb jelentéséből, amely figyelmeztet: a boltokban egyelőre nem lesz olcsóbb az élelmiszer.
Ha többre kíváncsi, ITT olvashat tovább.