A GDP év eleji, két százalékos növekedése után tavasszal mért, 0,1 százalékos visszaesés ellenére nem számítanak recesszióra Németországban a központi bank elemzői, annak ellenére sem, hogy legnagyobb nyugati partnerünknél idén már várhatóan kitart az ipar gyengesége, ez pedig gátat vet a fellendülésnek

Különösen az elektromos berendezések, például a villanymotorok és a generátorok gyártása és az építőipari megrendelések száma zuhan jelenleg is, ugyanakkor arra számítanak: az elkövetkező hónapokban látható jelei lesznek annak, hogy a munkaerőpiac stabil és jelentősen nőnek a német fizetések – derül ki a Bundesbank kedden közzétett jelentéséből

Az energia miatt visszapattan az infláció

A szakértők szerint Németországban a reáljövedelmek emelkedésével nyár végén és ősszel tovább enyhül az általánosan jellemző óvatosság a költekezésben, ami a szolgáltatásokban, illetve a fogyasztási kiadásokban hozhat enyhe növekedést. 

Úgy is, hogy az év végéig az infláció átmenetileg magasabb szintre rendezkedhet be, miután a nyáron – az ellátási szolgáltatások és a bérleti díjak drágulásával – már megkezdődött a fogyasztói árak növekedése.

A harmadik negyedévben viszont főként amiatt emelkedhet az infláció, hogy egyrészt pozitívra vált az energia korábban negatív rátája, másrészt fokozatosan ismét felfelé kúszhat a finomított kőolajtermékek jelenleg nyomott haszonkulcsa. 

Nem lesz olcsóbb az élelmiszer

A magyar vásárlóknak is irányadó lehet a Bundesbank élelmiszerinflációról szóló, részletes elemzése, amely kitér rá: a bolti árak csökkenését globálisan az is lassítja, hogy az extrém nyári időjárás miatt a meghatározó termőterületeken jelentős a termeléskiesés, ez pedig mindenütt kihat az élelmiszerárakra.

A 2023-as és 2024-es nyári hónapokban elért globális hőmérsékleti rekordok hozzájárulnak az élelmiszer-alapanyagok tartósan magas világpiaci áraihoz.

A nyersanyagárak 2021 közepétől eleve meredeken emelkedtek a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború következtében, ám az átlagárak világszerte továbbra is jóval a pandémia előtti szint felett vannak – mutat rá a német jegybank. 

Ez alapján előrevetítik: különösen a búza, árpa, zab, köles, kukorica, illetve a szójabab, a növényi olajok, a rizs és cukor felhasználásával készülő élelmiszerek esetén várható, hogy a magasabb fogyasztói árak még hónapokon át kitartanak. 

Elégedettek, bár nőtt a bérszakadék

A válságos évek és a politikai-gazdasági bizonytalanságok ellenére az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a németek elégedettsége a munkájukkal és a jövedelmükkel kapcsolatban, bár különböző mértékben – derül ki a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) legújabb felméréséből. Eszerint azok, akik az átlagbérek alsó harmadához tartoznak, mostanra lényegesen kisebb arányban érzik kielégítőnek a megélhetésük körülményeit, mint a magasabb keresetűek, akiknek az élettel való elégedettsége az átlagos mértéknél jobban erősödött. Jelentős különbség van a gyermekes és a gyermektelen családok, illetve a nemek között: azok, akik szülőként válaszoltak a felmérésben, illetve a nők nehezebbnek ítélik meg a körülményeiket – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung.