Még a reformot kezdeményező szövetségi kormányt és a végrehajtó anyakönyvi hivatalokat is meglepte Berlinben, hogy a németeknél novembertől hatályba lépő önrendelkezési törvény alapján egy hónap alatt a vártnál háromszor többen, eddig mintegy 15 ezren regisztráltak a hivatalos nemváltás lehetőségére.

Korábban megírtuk: az áprilisban elfogadott törvény szerint évente egyszer az a német polgár, aki szeretné megváltoztatni a nemét és a keresztnevét, mindenféle orvosi beavatkozás nélkül is megteheti azt egy egyszerű bürokratikus eljárásban: csupán egy nyilatkozatot kell benyújtania az anyakönyvi hivatalhoz, ami után három hónappal hivatalosan már a másik nemhez tartozik.

A lehetőséggel a menedékkérők is élhetnek, feltéve, ha a kérelmező tartózkodási engedélye a következő két hónapon belül nem jár le.

Megbírságolják, aki vitatja a nemváltók döntését

A kormánykoalíció Zöldek által megfogalmazott reformintézkedése az 1981 óta érvényes transzszexuális törvényt váltja fel.

Kimondja: Németországban minden személy maga dönthet arról, hogy a személyazonossági irataiban „férfi”, „nő”, „változatos” vagy „meghatározatlan” nemi besorolással szerepel, és ehhez milyen keresztnevet használ.

A bürokratikus lazítás olyannyira rugalmas kereteket kínál, hogy nemcsak a 18 éven felüliek, hanem a kiskorúak is kezdeményezhetik az anyakönyvezési eljárást – a törvényes képviselő nyilatkozata mellett. Ha a szülő megtagadja a hozzájárulást a nemváltáshoz, a fiatal a családi bírósághoz fordulhat.

Ráadásul pénzbírság jár annak, aki szándékosan megsérti a nem- és névváltoztatás mellett döntő német polgárt azzal, hogy nem fogadja el az új identitását, vagy firtatja a korábbi nemi besorolását, keresztnevét.

Emellett a jövőben a szülőknek is lehetővé teszik, hogy gyermekeik születési anyakönyvi kivonatába a „szülő” szót írassák be az „apa” vagy „anya” helyett.

Eddig a nem- és névváltoztatás iránti igényeket egy bonyolult és költséges procedúra előzte meg: több körös pszichiátriai kivizsgálást követően az érintett kérelméről csak a bíróság dönthetett. 

Már egy hónap alatt lekörözték a kormány számait

Úgy tűnik, a könnyítés sokaknak jelent vonzó lehetőséget, amelyre augusztus elseje óta jelentkezhetnek a németek.

A Spiegel felmérése szerint augusztus végéig, azaz mindössze egy hónap alatt már 15 ezren regisztráltak a változtatásra – ezzel szemben a szövetségi kormány a törvénytervezetben körülbelül négyezer esetre számított évente.

A kiskorúak az eddig beérkezett regisztrációk mintegy öt százalékát teszik ki.

A jelentkezők 97 százaléka a jövőben azt is szeretné, hogy új keresztnéven szólítsák a környezetében, illetve a hivatalos ügyintézések során, ezt pedig ugyancsak szabadon kiválaszthatják az új nemük szerint. 

Több tízezren kezdhetnek új életet 

Az újítás szerint a regisztráció után három hónapos várakozási idő következik, amíg a nemi bejegyzés ténylegesen módosítható.

2025 elején tehát már legalább 15 ezren kezdhetnek új életet új névvel, ám a mostani becslések szerint az őszi jelentkezésekkel ez a szám a többszörösére nőhet.

A reprezentatív felméréshez ráadásul csak 53, véletlenszerű településről kértek számadatokat Kelet- és Nyugat-Németországból, ezeket úgy súlyozták, hogy a végeredmény megfeleljen az országos népességeloszlásnak – írja a Welt.

Az eredmények egyelőre azt mutatják, hogy tízezer német lakosra jut átlagosan 2-3 nemváltó polgár – attól függően, hogy kisvárosban vagy nagyvárosban mérték az igényt, de összességében nincs eltérés a keleti és nyugati országrészben.  

Másik identitás mögé bújhatnak a bűnözők

A törvénytervezet parlamenti vitáján a kiskorúak védelme mellett amiatt is többen szót emeltek, hogy félő, a könnyű hivatalos nemváltással bűnözők tűnhetnek el a hatóságok látóköréből.

Az aggodalmak szerint például veszélybe kerülhetnek az egyedül lévő nők a védett menhelyeken, az edzőtermekben, a szaunákban vagy az öltözőkben, mert olyan férfiakkal kerülnének egy helyre, akik csak az irataik alapján tartoznak a nők közé.

A már regisztrált bűnözők esetében korlátoz a törvény: eszerint az éppen büntetőeljárás alatt álló férfiak nem élhetnek az adminisztratív lehetőséggel.