Ahogy az a különféle jelentésekből már sejthető volt, csütörtökön megszületett a kedvezőtlen ítélet a német gazdaság idei teljesítményéről.

Eddig is alacsony előrejelzéseiket az esseni székhelyű RWI, a müncheni Ifo Intézet, a kieli IfW és a hallei IWH kutatóintézetek, valamint a berlini DIW vezető közgazdászai negatívra hangolták: eszerint 2024-ben Németország megtorpant, gazdasága recesszióba süllyedt, és jövőre is csak enyhe fellendülésre van esély.

A friss számítás amiatt is jelentős, mert a szövetségi kormány a közös diagnózisra alapozza majd új, októberi előrejelzését, amelyből a jövő évi adóbecslést számolják. Tavasszal a Gazdasági Minisztérium még 0,3 százalékos növekedést feltételezett erre az évre.  

A kutatók most úgy látják: a bruttó hazai termék várhatóan 0,1 százalékkal csökken idén a németeknél, míg eddig 0,1-0,2 százalékos növekedést jeleztek előre. 

Még évekig marad a gyenge teljesítmény

A vezető gazdaságkutató intézetek szerint a recesszió után a következő két évben is csak legfeljebb csekély előrelépés várható: 2025-ben 0,8 százalékos, 2026-ban 1,3 százalékos növekedéssel.

A teljesítmény gyengesége mellett a szerkezeti változások is megterhelik a német gazdaságot – fejtette ki közleményükben Geraldine Dany-Knedlik, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) gazdasági szakértője.

Sorolta:

a dekarbonizáció, a digitalizáció, a demográfiai változások és valószínűleg a kínai vállalatok nagyobb versenye is olyan alapvető folyamatokat indított el, amelyek visszafogják Európa vezető gazdaságának növekedési kilátásait.

A bérek nőttek, a családok mégsem költekeznek

A kutatók megállapítják: mivel a beruházások és az export a lanyha ipari szektor miatt akadozott, a fellendülés egyelőre elmaradt.

A látványosberuházáshiány például a feldolgozóipar problémáit jelzi, míg a tartósan magas kamatszint, valamint a nagy gazdasági és geopolitikai bizonytalanság a vállalatok befektetéseire éppúgy rányomja a bélyegét, mint a magánháztartások vásárlási hajlandóságára, holott a bérek folyamatosan nőnek.

A családok egyre inkább megtakarítják a jövedelmüket ahelyett, hogy új lakásra vagy fogyasztási cikkekre költenének

– derül ki az ittenihez hasonló németországi fogyasztás jellemző trendje.  

Nincs nagy veszély a munkaerőpiacon

Bár a megtorpanás minden ágazatban érzékelhető, és sorra jelennek meg a létszámleépítésekről szóló hírek, a gazdasági visszaesés a várakozások szerint nem hagy nyomot a munkaerőpiacon.

A számítások szerint a munkanélküliségi ráta hat százalék körül alakulhat, ami nem jelentős a 2023-ban mért 5,7 százalékhoz képest.

A közgazdászok emellett az infláció további mérséklődését várják.

Németországban idén a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékos emelkedése várható, miután tavaly 5,9 százalékos volt az infláció. A következő két évben viszont azt várják, hogy a ráta két százalékon fog kiegyenlítődni.

Nem tesz jót a politika bizonytalansága

A gazdasági szakértők további kockázatként említik az elmúlt időszakban jelentősen fellángolt politikai bizonytalanságokat is.

Bár a szövetségi kormány elfogadta a 2025-ös költségvetési tervezetet, továbbra is aggodalomra ad okot a jelzőlámpás koalíció esetleges cselekvőképtelenségeidézi a Welt, amely szerint

a kormány növekedésre vonatkozó kezdeményezései nem erősítik a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát a háztartások és a vállalatok számára.

Irányváltás nélkül nem tér vissza a bizalom

Az intézetek jelentésükben markáns véleményt fogalmaznak meg.

Eszerint ahhoz, hogy a vállalatok és a háztartások visszanyerjék a stabilitásba vetett bizalmukat, elengedhetetlennek tűnik az irányváltás a gazdaságpolitikában.

Ez alatt a bürokrácia csökkentését, a kevesebb részletszabályozást éppúgy értik, mint a csökkentett állami támogatásokat egyes cégeknek vagy a kevésbé dotált területek érdekeinek megőrzését.

Arra is kitérnek, hogy a német gazdaság kilátásai nagyban függenek a szomszédos országok fellendülésétől, ami a külkereskedelmet, ezáltal a bruttó hazai termék növekedését támogathatja.