Az ősz sem múlhat el figyelmeztető sztrájkok nélkül Németországban: a jövő évi minimálbértárgyalások mellett hetek óta több ágazatban egyeztetnek a kollektív fizetésekről is. Ezúttal a vendéglátóiparban akadt el a folyamat, azon belül is a gyorséttermi szektorban, ahol ismert nemzetközi étteremláncok összesen mintegy 120 ezer embert foglalkoztatnak. 

A németországi élelmiszer-, ital-, dohány-, szálloda- és vendéglátóipari munkavállalókat képviselő NGG szakszervezet pénteken bejelentette: a jövő héttől példátlan méretű sztrájkokat és korlátozó akciókat szerveznek többek között a McDonalds, a Burger King, a Nordsee, a Starbucks, a Pizza Hut, illetve a Vapiano és a Center Parcs hálózataihoz tartozó munkavállalók körében. 

A tiltakozások egészen novemberig, a következő tárgyalási fordulóig elhúzódhatnak.

Éhbérért dolgoznak éjjel-nappal

A szakszervezet közleményében kifejti: a gyorsétteremláncok alkalmazottai gyakran ünnepnapokon, éjszaka vagy hétvégén dolgoznak, több műszakban, mindezt alacsony fizetésekért, valamivel a minimálbér (óránként 12,41 euró, azaz körülbelül 4600 forint) felett.

Ez a vendéglátóipar sok alkalmazottjának valósága, holott az elmúlt évek rendkívüli áremelései után óriási szükségük van a bérek felzárkóztatására. Valódi enyhülést és lényegesen több pénzt, 15 eurós (nagyjából 5600 forintos) kezdő órabért várnak – mutatott rá Mark Baumeister, az NGG tárgyalója. 

Ezzel szemben viszont a láncok kevesebb, mint 14 eurót (5200 forint) kínálnak. 

Kevés a vendég, nagy a bizonytalanság

Az érdekképviselők szerint az iparág folyamatos árbevétel-növekedése ellenére a cégek a második tárgyalási fordulóban egy centit sem mozdultak el a dolgozói igények felé, ami "abszolút tiszteletlenség".

Ezért a gyorséttermi alkalmazottak a jövő héttől látványosan „kiállítják a számlát” és leteszik a munkát több egységben. 

Az ellen tiltakoznak, hogy – miközben az iparág társadalmi felelősségvállalását hangsúlyozzák – a munkáltatók a vállalkozói kockázatokat az alkalmazottakra akarják hárítani.

A bérvitában a munkaadók szövetsége (BdS) viszont azzal érvel, hogy méltányos ajánlatot tettek, azonban a vendégek számának csökkenése, a gazdasági bizonytalanság és a romló üzleti környezet nem teszi lehetővé a követelt bérfejlesztést – idézi a Spiegel.