A NASA két legtapasztaltabb űrhajósa, Sunita Williams és Butch Wilmore már több mint két hónapja tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Az az űrhajó, amely oda vitte őket, a Boeing új Starlinere ugyanis a szakértők szerint nem biztos, hogy képes lesz megbízhatóan visszaszállítani őket a Földre.

A NASA sajtótájékoztatóján részletesen beszámolt a Starlinert érintő problémákról. Eszerint a hajtóműrendszerben szivárgásokat észleltek, és néhány hajtómű leállt. A mérnököknek a földön végzett tesztek ellenére sem sikerült még megérteniük, mi áll a probléma hátterében. Eközben a Föld körüli pályán végzett tesztek azt mutatják, hogy az űrben a hajtóművek jól működnek, ami tovább növeli a zűrzavart – ismertette a BBC. 

Márpedig amíg a mérnökök nem bíznak a meghajtórendszerben, addig valószínűtlennek tűnik Williams és Wilmore hazarepülése a Starlinerrel. Bár végleges döntés még nem született, az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az űrhajót nélkülük küldik vissza a Földre.

A Starliner személyzet nélküli visszatérésének esélyei egy kicsit megnőttek az elmúlt egy-két hét eseményei alapján – ismerte el Ken Bowersox, a Nasa űrműveleti igazgatója. 

Ha a Starliner üresen repül vissza, akkor a NASA azt tervezi, hogy a SpaceX Crew Dragon négyszemélyes űrhajóját küldi fel, mindössze két űrhajóssal a fedélzetén. Williams és Wilmore akkor 2025 februárjáig maradna az állomáson, és velük együtt térne vissza.

Mivel az ISS-en tartózkodó négy másik NASA-asztronauta szeptemberben tér vissza a Földre, így az ISS-en maradna a szokásos négy amerikai és három orosz űrhajós.

Amíg ők odafent vannak, plusz kezeket jelentenek, tehát sokkal több munkát tudnak elvégezni, de több készletet is elhasználnak – mutatott rá Bowersox. Hozzátette, hogy egy bizonyos ponton vissza kell térni a legénység normális méretéhez.

Már csak azért is, mert az űrállomás tulajdonképpen egy hét hálószobás, három fürdőszobás lakosztály. Víz és élelmiszer bőségesen van, a hely viszont hosszabb távon kissé zsúfolt lehet ennyi személynek.

Ferencz Orsolya: a körülményekhez kell igazítani a magyar programot

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos egy bajai rendezvényen elmondta, hogy a Hungarian to Orbit (Hunor) magyar űrhajósprogram keretében kiválasztott két magyar jelölt, Kapu Tibor űrhajós és Cserényi Gyula tartalékos űrhajós megkezdte felkészülését Houstonban az Axiom Space 4-es küldetésre. Megjegyezte, hogy a Boeing Starliner űrhajó műszaki problémája miatt két amerikai űrhajós visszatérése a nemzetközi űrállomásról bizonytalan, elképzelhető, hogy csak 2025-ben térnek vissza. A magyar programot hozzá kell igazítani a változó körülményekhez - mondta a miniszteri biztos.

A legtöbben talán dühösek vagy frusztráltak lennénk egy törölt vonat vagy egy éjszakai késés miatt a repülőtéren, de az űrhajósok a legjobban képzett emberek közé tartoznak, akikkel valaha is találkozhatsz, és szinte minden eshetőségre felkészültek. Mi profi kockázatvállalók vagyunk – mondta Victor Glover űrhajós, aki korábban hat hónapot töltött az űrállomáson.

Mindent megteszünk azért, hogy csökkentsük ezeket a kockázatokat, de az űrutazás nem kockázatmentes – fogalmazott.