Elhárulhatnak a bürokratikus akadályok, önkéntes alapon a lakhatási célra is  felhasználhatók lesznek a hosszú távú megtakarítások – írja közleményében az NGM.

Az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés a családok és  a fiatalok számára, ezért a kormány megszünteti a bürokratikus akadályokat annak útjából,  hogy saját döntésük szerint, önkéntes alapon az emberek lakhatásuk megteremtésére  használhassák fel megtakarításaikat. 

Az állam már korábban jelezte, hogy valamilyen módon hozzányúl a nyugdíjpénztárakhoz, ugyanis a jegybank közölte, hogy 15 éve folyamatosan csökken az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma.  2023 végén 1,1 millió személy rendelkezett önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással – 300 ezer fővel kevesebb, mint a csúcspontot jelentő 2008-ban.

A 45 évesnél fiatalabb generációból 2002-ben 677 ezren voltak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok, míg 2022-ben  már csak 412 ezren voltak tagok ebből a korosztályból.

A magyar kormány ezért egy kivételes lehetőséget kíván teremteni a magyar családok számára,  hogy 2025-ben adómentesen, lakáscélokra, lakáshoz kapcsolódóan eszközölendő  felújításokhoz is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztárakban az eddigiekben- saját  és munkaáltató befizetésekből valamit ezeken elért hozamokból és állami adó-jóváírásból felhalmozódott megtakarítás.

Az intézkedés eredményeképpen, önkéntes alapon több mint 1  millió pénztártag és családja részére nyílhat meg annak lehetősége, hogy

átlagosan a személyenként több mint 2 milliós számlaállománya terhére lakáscéllal felhasználja  megtakarítása akár teljes részét is.  

A javaslat társadalmi egyeztetése a mai napon kezdődik meg. A tervezet értelmében a  megtakarítások felhasználására az alábbiak szerint lesz lehetőség:  

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása egy extra, opcionális lehetőség, azaz arról az  érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet, ezáltal tovább erősítve  az önrendelkezés jogát; 
  • a megtakarítások felhasználására az érintetteknek 2025-ben átmenetileg, egy éves  időtartamban van lehetőségük; 
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentesen vehető igénybe.

A javaslat lakáscélnak tekinti a hitelintézeti törvényben meghatározott lakáscélú hitel- vagy  kölcsönszerződés törlesztésének, illetve önrészének támogatását, valamint a Magyarország  területén fekvő lakások korszerűsítésének, felújításának támogatását.

A lakáscélú  felhasználhatóság feltétele, hogy a lakás vagy a pénztártag, vagy a házastársa, vagy gyermeke  legalább részleges tulajdonában álljon, illetve a hitelszerződés ilyen ingatlan megszerzését  célozza. 

A lakások korszerűsítésének, felújításának támogatása a javaslat értelmében meghatározott  munkálatok, anyagok és eszközök után kibocsátott számlák, illetve szerződések utólagos  elszámolásával történhet és akár három alkalommal is benyújthatók, így elősegítve a nagyobb  összegű felújításokat, korszerűsítéseket is.

Nőtt a hozam, de kevesebb a reálérték

Mint korábban megírtuk, a legfrissebb statisztikák szerint 

szeptember közepén 2142 milliárd forint pihent ÖNYP-számlákon,

tavaly és idén sikerült jelentős hozamokat elérni, mivel a részvényindexek erősödtek, a kötvénypiacon pedig általánosan nagyot csökkent a hozamkörnyezet (utóbbi miatt a korábban megvett kötvények árfolyama nőtt). Rossz hír azonban, hogy reálértéken az ÖNYP-kben lévő vagyon piaci értéke még mindig kevesebb, mint 2018-ban. 

Néhány adat az ÖNYP számlák összetételéről:

  • 5 év alatt 58-ról 44 százalékra csökkent az állampapírok súlya
  • 1000 milliárd forint a kasszák magyar állampapír kitettsége
  • a portfóliók 66 százaléka magyar eszközökben van
  • tavaly kiugróan magas, 21 százalékos átlagos nettó hozamot termeltek a nyugdíjkasszák
  • a 10-éves nettó átlaghozam 5,6 százalék, az infláció feletti hozam 0,7 százalék évente
  • aki 10 éven át az adójóváírás kimaxolásához kellő összeget (750 ezer forint/év) végig befizette, évi 8,4 százalék hozamra tett szert
  • idén az első félévben 82,3 milliárd forint érkezett az ÖNYP számlákra, adójóváírásokkal együtt, a kifizetések összege 68 milliárd volt
  • a nyugdíjpénztári tagok száma jelenleg 1,07 millió fő
  • rendszeres befizetők száma az önkéntes nyugdíjpénztárakban 541 ezer fő, 490 ezren rendelkeznek nyugdíjbiztosítással, és 91 ezren NYESZ-szel
  • a belépéskori átlagéletkor 38,5 év
  • egy fő átlag 3 millió forint megtakarítással rendelkezik, de a vagyon 44 százaléka a legvagyonosabb 10 százaléknál összpontosul

S bár fentebb az MNB statisztikáira hivatkozva azt írtuk, jó hír, hogy emelkedtek a hozamok, rossz hír sajnos azonban, hogy reálértéken az ÖNYP-kben lévő vagyon piaci értéke még mindig kevesebb, mint 2018-ban.