Az egyedül utazó nők egyre növekvő és vonzó célcsoportnak számítanak, ma már a nők 14 százaléka utazik család, barátok vagy partnerük nélkül a Mabrian és a The Data Appeal Company-Almawave Group elemzése szerint, amelyben az egyedül utazó nők által generált turisztikai keresletet vizsgálták világszerte 2023-ban, a 10 legfontosabb küldőpiacon. 

A turizmus.com ismertetése szerint az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb nő a nyarat választja utazása időpontjaként, különösen a június és a szeptember a kedvenc hónapjuk.

A foglalási adatok alapján Olaszországban ez a szegmens a következő hat hónapban az olaszországi úti célokat felkereső összes turista 21,7 százalékát fogja kitenni. 

Ugyanez a tendencia figyelhető meg más európai fővárosokban is, például Párizsban, Amszterdamban vagy Londonban, ahol az előrejelzések szerint 30 százalékkal több női szóló utazót fogadnak majd a következő félévben.

A kutatás öt tényezőt állapítottak meg, amelyek körvonalazzák a szegmens profilját:

  1. Az európaiak vezetik az egyedül utazó nők rangsorát, a kutatás szerint elsősorban Németországból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Olaszországból indulnak útnak. Az idén nyáron repülővel utazó német és brit turistáknak több mint 30 százaléka egyedül utazó nő.
  2. Az egyedül utazó nők kedvenc úti céljai Németország, Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Franciaország, az Egyesült Államok, Japán, Lengyelország, Brazília és Ausztrália. A 10 legfontosabb piacról a női utazók 75 százaléka választ belföldi úti célt, bár a származási országtól függően jelentős különbségek mutatkoznak.
  3. A Mabrian által készített biztonságérzet index azt mutatja, a biztonság az egyik alapvető szempont az úti cél kiválasztásakor: az egyedül utazó nők 10 kedvenc városa mind biztonságos úti célnak számít.
  4. Az egyedül utazó spanyol nők csaknem fele (48 százalék), az olasz nők 36 százaléka és a japán nők 34 százaléka választ nemzetközi úti célt a The Data Appeal Company által elemzett, 2024 nyarára szóló európai foglalások alapján. Ezzel szemben tízből hét francia és lengyel nő inkább a saját országán belüli úti célokat részesíti előnyben, ha egyedül utazik.
  5. A női szóló utazók által leginkább látogatott tíz városból 9 európai, kettő ráadásul spanyol. A népszerűségi lista élén London, Párizs és Tokió áll, ezeket követi Madrid, Róma, Berlin, Varsó, Barcelona, Lisszabon és Milánó. 

Mocsok, tömegnyomor, lehúzás: felkapott nyaralóhelyek, ahova kevesen mennének vissza

Horvátország, Törökország, Egyiptom - sokan töltik a szabadságukat ezekben az országokban, és a többségük hajlamos dicsekedni. Az árnyoldalakról és a kellemetlenségekről azonban kevesebb szó esik, pedig bőven lenne miről beszélni.