A száraz, meleg időben kevéssé terjednek a gyümölcsösökben és veteményesekben a növényeket érintő megbetegedések, nem így a kártevők: azokat nem érinti a kánikula és egyre komolyabb károkat okoznak - mutat rá az Agrárinform.

Az almamoly rajzása folytatódik, és az első nemzedék lárvái már jókora kárt okoztak a gyümölcsökben. A levélaknázó molyok is jelen vannak, de rajzásuk csökkenő tendenciát mutat.

A takácsatkáknak is rendkívül kedvez a forró, száraz időjárás. Több ültetvényben a piros gyümölcsfa-takácsatka felszaporodását és kártételét figyelték meg. Egész évben gondot okoztak a levéltetvek és a termelési ciklus végén még mindig jelen vannak a hajtásokon. 

A termelők már készülnek a repce vetésére. A repcetarlókon sok helyen már 2-4 levelesek a növények, ami a repcedarázsnak és a földibolhának is kitűnő tápnövényt biztosít, amíg a friss vetés meg nem nő.

A kukoricát főként az amerikai kukoricabogár fenyegeti, amelynek folyamatos a tojásrakása. Az augusztusi időszakban általában is fokozódik a gyapottok-bagolylepke aktivitása, melynek lárvája a kukoricacsöveken táplálkozva jelentős károkat okozhat. A hernyók a csövekbe rágják magukat, ami nemcsak közvetlen termésveszteséget okoz, hanem a másodlagos fertőzések, például a fuzárium kialakulásának is kedvez.

A fő mumus azonban a poloska, amely már számos növényen jelen van. A  vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska kártétele főképp a zöldségeskertben feltűnő.

Szívogatásuk hatására a paradicsom és paprika termésén sárguló, fakó foltok jelennek meg, mivel táplálkozásukkal roncsolják a termések szövetét, ami foltosodást és deformációt eredményez, és sajnos a termés ízére is rossz hatással van.

A szárazság ennek a kártevőnek rendkívül kedvez, így eredményes védekezés hiányában számolnunk kell a tömeges kártétellel.