Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
 
A szakértő szerint kényelmi szolgáltatásként hirdetik, ám a valóságban a világ egyik legkomolyabb lehúzását jelenti a dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion – DCC) szolgáltatás, amelyekkel a külföldi ATM-es készpénzfelvételeknél, illetve kereskedelmi kártyaelfogadásban, elsősorban a POS-terminálokon találkozhatunk egyre több helyen a nyaralás alatt.

A megtévesztés alapja az, hogy az emberek döntő része abban a pénznemben szeret fizetni, amiben a jövedelmét kapja. A DCC szolgáltatásban az automata épp ezt a lehetőséget ajánlja fel, azaz azt, hogy a külföldi számlát forintban fizessük ki az adott ország pénzneme helyett. 

Alapvetően minden külföldi tranzakciónk – ha nem devizaszámláról fizetünk – a végén forintban terhelődik a számlánkon. A külföldi pénznemben történő fizetést a kártyatársaság euróra vagy dollárra váltja, majd itthon a kártyakibocsátó bankunk váltja át az így világvalutaként nyilvántartott pénznemben kifejezett összeget forintra. Sokan épp ettől a kettős váltástól tartva gondolják azt, hogy olcsóbb, ha egyből forinttal fizetünk.

Gergely Péter szerint azonban ez nem így van, mivel a külföldi kereskedő egészen biztosan nem forintban kéri a bankjától az ügyfél által fizetett összeget, így a forintban történő fizetéskor a banknak ugyanúgy vissza kell váltania a fizetett összeget az adott ország pénznemére. Ez azt jelenti, hogy a konverzió költsége nem spórolható meg.

Ekkor a külföldi elfogadó bank még csak a pénzénél van, ám jó eséllyel keresni is akar az extra szolgáltatáson, így válik a DCC rémálommá, és így kerülhet egy 100 eurós számla kifizetése az euróban történő fizetés 39 200 forintja helyett akár 10-15, sőt akár 20 százalékkal is többe, 47 000 forintba pusztán azért, mert a forintban történő fizetést választottuk.

Gergely Péter szerint egyre több elfogadó áll át erre a lehetőségre, így egyre gyakoribb, hogy fizetéskor választanunk kell. Fontos tehát, hogy ha a fizető terminálon két különböző pénznemben jelenik meg a fizetési lehetőség, mindig az adott ország pénznemét válasszuk, ahol épp vagyunk. A készpénzkiadó automatáknál hasonló a helyzet: hiába ajánlja fel az automata, hogy a felvett készpénz árát forintban számolja el, ne fogadjuk el ezt.

Gergely Péter szerint ugyanakkor nem kell kilépni Magyarországról, hogy a dinamikus valutaváltással (vagy ahhoz nagyon hasonló tranzakciókkal) találkozzunk. Azok a magyarok ugyanis, akik pénzváltás helyett EuroNet automatából akarnak eurót felvenni, itthon is megismerhetik a DCC árfolyamot. Az EuroNet ugyanis 9 százalékos átváltási marzsot használ. Ez azt jelenti, hogy július 16-án, amikor az MNB hivatalos euró devizaárfolyama 391,40 forint volt, az EuroNet automaták 425,56 forintért adtak ki egy eurót annak, aki forintkártyával eurót akart felvenni. Az OTP eurót kiadó automatája ugyanekkor 395,34 forinton adott ki egy eurót.

A gatyánk is rámegy a nyári pénzváltásra, de tízezreket spórolhatunk

Egyre több magyar választja a külföldi utazások során a kártyás fizetést a készpénz helyett, ami az első negyedévben közel 9,5 millió tranzakciót eredményezett külföldi üzletekben, 20 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest. Az értékben is hasonló mértékű bővülés meghaladta a 137 milliárd forintot. A fintech megoldásokkal és a bankkártyás fizetéssel jelentős összegeket takaríthatunk meg a nyaraláson, bár a biztonság érdekében némi készpénz sem elhanyagolható.