Eddig sem volt túl rózsás a legtöbb nyugdíjas hangulata, mert az úgynevezett szubjektív, érzékelt infláció jóval meghaladta a hivatalos statisztikákban szereplő 3,6 százalékos ütemet, ezt mutatja például, hogy a cukor 36 százalékkal drágult - mondta az RTL-nek Farkas András nyugdíjszakértő.

Kifejtette, hogy bár év elején 6 százalékos volt a nyugdíjak emelése, az úgynevezett nyugdíjas infláció pedig 3,6 százalék, amely azonban elfedi azt a jelenséget, hogy az ebből a juttatásból élők főként élelmiszert vásárolnak, az pedig sokkal nagyobb mértékben drágult.

Ezért sokan várnának „valami pluszt”, de mindhiába, mert

idén elmarad a novemberi korrekciós nyugdíjemelés

- húzta alá a szakértő.

Ennek az a magyarázata, hogy az infláció nem haladta meg az év eleji emelés mértékét, ezért legalábbis papíron nincs mit korrigálni.

  • Az átlagnyugdíj 230 ezer forint körüli,
  • a mediánnyugdíj pedig 206 ezer forint, ami azt is jelenti, hogy egymillió ember ennél kevesebb pénzből él.
  • A leginkább drámai adat, hogy 250 ezer ember nyugdíja a 120 ezer forintot sem éri el, vagyis ők a mélyszegénység határán élnek.

Elmarad a nyugdíjprémium is, amely akkor járna, ha a hazai gazdasági növekedés elérné a 3,5 százalékot. Ez az idén sajnos nem lesz ennyi, és így nem lesz nyugdíjprémium sem

- húzta alá a Nyugdíjguru szerkesztője.

A 13. havi nyugdíj, ahogy idén is, februárban lesz esedékes, az ehhez szükséges 500 milliárd forintos forrást a kormánynak kell megteremtenie, mert ez a tételt nem fedezi a dolgozóktól beszedett nyugdíjjárulék.

Legközelebb csak 2025. január 1-jétől emelik a nyugdíjakat, mindössze 3,2 százalékkal

- erről már Varga Mihály pénzügyminiszer korábban beszámolt, azzal, hogy a nyugdíjak emelésének mértéke jövőre az éves várható inflációval megegyezően alakulhat.