A párizsi székhelyű szervezet honlapjára fölkerült adatok szerint:

  • a G7-országok GDP-növekedése 0,5 százalékra gyorsult az idei első negyedévi 0,2 százalékról,
  • az eurózóna és az Európai Unió GDP-je az előző negyedévhez hasonlóan a június végével záródott második negyedévben is 0,3 százalékkal nőtt.
  • Japán gazdasága 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, amikor még 0,6 százalékos zsugorodást jegyeztek föl.
  • Az Egyesült Államokban 0,4 százalékról, 0,7 százalékra,
  • Kanadában pedig 0,4 százalékról 0,5 százalékra gyorsult a növekedés,
  • Franciaországban 0,3 százalék maradt a negyedéves összevetésű gazdasági növekedés.
  • Németország GDP-je 0,1 százalékkal csökkent, miután az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt,
  • Olaszországban és az Egyesül Királyágban a gazdasági növekedés 0,2 százalékra, illetve 0,6 százalékra lassult az első negyedévi 0,3 százalékról, illetve 0,7 százalékról.

Az OECD GDP-je éves viszonylatban 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 1,7 százalékot követően.

A KSH első, július végi becslése szerint a második negyedévben a magyar gazdasági növekedést az ipar hozzáadott értékének csökkenése fékezte. Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 II. negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent.

Ilyet még nem láttunk, komoly ütést kapott a kormány legnagyobb álma

Nem láttunk még ennyire alacsony, egyben gyászos beruházási adatot, amióta a KSH vezeti a beruházási idősorokat (2019). A második negyedévben ugyanis a vártnál jóval kedvezőtlenebbül alakultak a beruházások, volumenük negyedéves alapon 7,0, míg éves alapon 16,8 százalékkal esett vissza. Ennek pedig jelentős szerepe lehetett a vártnál kedvezőtlenebb második negyedéves GDP-adatban is. Itt olvashatja a részleteket >>>