Ma is többségben vannak azok, akik nem támogatnának egy esetleges magyar pályázatot – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből.

A kutató egyébként már 2021 elején is feltette azt a kérdést, hogy támogatnának-e az emberek egy 2032-es olimpiai rendezést, akkor 39 százalék felelt igennel, 59 százalék nemmel.

Vagyis mindig többségben voltak/vannak azok, akik szkeptikusak egy ekkora sportesemény hazai megrendezésével kapcsolatban.

A jelenlegi adatok szerint kizárólag a kormánypárti szavazók körében vannak többségben a hazai olimpia támogatói, 78 százalékos az ügy mellé állók aránya, a Tisza Párt szavazóinak 80 százaléka gondolkodik így, a bizonytalanok körében pedig 58 százalékos a pályázat elutasítottsága.

A fővárosban élők körében az átlagnál is népszerűtlenebb a gondolat, 59 százalék nem szeretne olimpiát, 37 százalék pedig támogatná.

Még az sem segít, hogy az olimpia javítaná Magyarország megítélését, a válaszadók 65 százaléka ennek ellenére is elutasítja a rendezést.

Az elutasítottság oka, hogy az összes megkérdezett

  • 71 százaléka úgy gondolja, hogy a játékok megrendezése nagyon sokba kerülne, Magyarországon ezt a pénzt más célokra kellene fordítani. 
  • 59 százalék szerint az ország egyszerűen túl szegény egy olimpia megrendezéséhez,
  • 61 százalék szerint „az olimpiához szükséges fejlesztésekkel elsősorban a Fidesz-közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez”.

Olimpiával ünnepelnék a németek a berlini fal leomlását

Németország újraegyesítésének 50 éves évfordulója alkalmából keletről Berlin, nyugatról pedig Hamburg lenne a 2040-es nyári olimpiai játékok házigazdája. Ugyanakkor más városok jelentkezését sem zárnák ki. Erről itt olvashat többet >>>