Mint minden jelentős sporteseménynél, ahol férfiak és nők hihetetlen atlétikai teljesítményét nézzük, gyakran feltesszük magunknak a kérdést: vajon én is meg tudtam volna csinálni? A JeffBet új tanulmánya, amely több mint 220 000 olimpikon fizikai tulajdonságait vizsgálta, talán fényt deríthet az igazságra.

A kutatás több mint 120 évnyi olimpiai sportesemény érmeseit vizsgálta, és megállapította, hogy a győztes férfi olimpikonok atlétikában általában 25 évesek, 1,81 m magasak és 77 kg a súlyuk. A női olimpiai bajnokok átlagosan szintén 25 évesek, 1,70 m magasak és 61 kg a súlyuk. 

A tanulmány sportáganként is lebontja az „ideális sportolót”, ami azt jelenti, hogy megnézheti, hol lenne a legjobb esélye a győzelemre – írja az Euronews

Ideális sport magasság és súly alapján 

A legidősebb ideális atléta mind a férfiak, mind a nők esetében a maratonfutásban 29, illetve 30 éves, míg az atlétikai versenyszámokban a legfiatalabbak a bajnokok. A 100, 200 és 400 méteres síkfutás férfi győztesei átlagosan 23 évesek, míg a nők hasonló versenyszámainak bajnokai általában 22 és 24 évesek. 

Talán nem meglepő, hogy aki magasabb, annak nagyobb esélye van a magasugrás megnyerésére: a tanulmány szerint a női magasugró tökéletes magassága 1,78 m, míg a férfiaké 1,88 m.

Az alacsonyabbak inkább a hosszútávfutást választhatják. A férfiak 10 000 méteres és maratoni távjának érmesei 1,73, illetve 1,72 méter magasak, a női bajnokok pedig ugyanezekben a versenyszámokban 1,63 méterrel mérik a legrövidebbet.

Ami a súlyt illeti, az atlétikai versenyszámok közül átlagosan a legnehezebb győztesek a lövészet, a diszkoszvetés és a kalapácsvetés, a jelentős felsőtest-erőigény miatt. Az ideális női atléták súlya e három versenyszámban 90 kg, 84 kg és 84 kg, míg az ideális férfi atléták súlya 118 kg, 110 kg és 106 kg.

Természetesen magától értetődik, hogy a tehetség és a folyamatos gyakorlás és edzés továbbra is a legfontosabb tényezők, amikor olimpiai győztessé válásról van szó.

Mindazonáltal a tanulmány adhat némi stratégiai gondolatébresztőt az országoknak, amikor felkutatják és felkészítik a feltörekvő sportolóikat, miközben nekünk, egyszerű halandóknak is megmutatja, hol van az utolsó reménysugár arra, hogy valaha is részt vehessünk a játékokon.